Christina Frendin, måleri
Håkan Wester, skulptur
Galleri Lucifer, Skövde
14‒29 november

 
 
KRAFTFULL EXPRESSIONISM 
Christina Frendin avbildar men med en viss frihet
 

Christina Frendin målar frejdigt och i en kraftfull expressionism. När några föremål fångar hennes intresse startar ett växelspel mellan målande och motiv.

‒ Jag hade Jarl Ingvarsson som lärare på Valand. Han var en stor uppmuntrare och blev en inspirationskälla till mitt måleri.
‒ Det är mest stilleben, dockor och leksaker jag målar.
Hon målar alltid i olja. 
Man får fler nyanser i färgen så. Och det är färgen jag är mest intresserad av. Jag tror jag kan säga att jag är en kolorist, men vad kan man vara säker på idag?
Christina Frendin säger att hon målar rakt upp och ner.
‒ Jag håller mig strikt till det jag ställer upp som motiv. Jag avbildar alltså men jag gör det med en viss frihet.Hon stannar när hon fått ett uttryck i målningen som hon gillar.
 Jag vill ha liv i bilderna, så att de klarar sig själva. Jag känner att jag vill skapa en rytm i det jag gör. Jag försöker ta fram riktningar och formmöten. Jag har väl ett slags stil, för jag har inte sett nån annan som målar som jag, Det viktiga är att jag får måla precis som jag vill.
Hon söker sin motiv i den lilla världen. Försöker hitta något i det lilla, det obetydliga.
‒ Jag vill göra nåt av det som andra går förbi. En kul form, vilken som helst egentligen, är bra. Jag ställer upp föremålen så att det ska bli spännande att måla. Jag har hittat många av mina motiv i olika gömmen och lådor. Jag blir glad och inspirerad av t ex en den häftiga färg som uppstått när en leksaksbil legat många år i sandlådan och färgen skavts av.
Hon jobbar med hela färgskalan.
‒ Men på den här utställningen märker jag att bilderna är ljusare.Vad gillar du för konst själv?
‒ Jag gillar det mesta inom konsten. Jarl Ingvarsson och Marie Capaldi förstås. Och jag är också intresserad och inspirerad av Carl Fredrik Hill och Ernst Josephson.
Det är fem år sedan Christina Frendin ställde ut på Galleri Lucifer. Den här gången visar hon ett tjugofemtal målningar från de senaste åren.
‒ Jag märker att jag fått ett mera samlat uttryck. Bilderna har blivit ljusare, och jag vet inte riktigt varför. Jag jobbar hårt för att maxa mitt uttryck. Jag hoppas att folk ska känna nåt för mina grejor. Men jag är medveten om att jag inte kan styra vad andra ser. Jag kan bara hoppas…..Christina Frendin är född 1961 och är bosatt och verksam i Noresund som ligger mellan Lerum och Alingsås. Hon har gått på Hovedskous målarskola och på Valand 1985‒90. På den här utställningen ställer hon ut med sin livskamrat Håkan Wester.
‒ Våra personligheter och våra verk klär varandra.

BO BORGLäs om Håkan Wester  >>>
 

091128
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst