GALLERI AVENY
29/11–18/12 2003

Maj Arnell


Med ungdomlig nyfikenhet och en lätthet i de häftiga penseldragen målar Maj Arnell sina luftiga motiv av blommor, glas och frukter i hemmet, kanske mot en utsikt genom fönstret där det generösa dagsljuset skänker tomflaskan dess klarblåa lyster.
De kärleksfullt förnimmande föremålen är ofta antydda med konturer som i tidslager genom ett förflutet. Ibland finns ränder och rader av svarta fläckar som om målningen legat nergrävd i jorden och nyligen blivit återupptäckt, plockats upp och borstats av.

Maj Arnell

Maj ArnellHon kan lämna stora ytor av duken omålade när hon hittat den rätta balansen i bildens impressionistiska färgspråk.
Maj Arnell, som ska fylla 94 till våren, har hållit fast vid samma stil hela livet. Hon målar omväxlande i Göteborg och på Tjörn, där hon bor halva året. Ofta påbörjar hon en målning på ön och fullföljer i lägenheten i stan. Men det kan också vara vice versa.
Efter att ha arbetat som designer med tygmönster på Gamlestadens väverier började hon måla för Folke Andreasson, som med Knut Irwe höll målarkurser på Södra Vägen på 1930-talet.
Hon gick Valand 1940–45.
De nya målningarna är gjorda under 2002 och 2003. Från sin svit med motiv från de gamla gårdarna på Tjörn har hon med en omarbetat målning som inte kom med i den förra utställningen.

JAN BERGMAN

2003