Berit Skogh
Textil bild
Götene Konstförening
1‒21 november

 

HON MÅLAR MED TRÅDEN
 
Berit Skogh berättar om sitt liv som kvinna
 
 

Berit Skogh är textilkonstnär, bosatt och verksam i Skara. Just nu är hon aktuell med en utställning hos Götene Konstförening, som är inrymt i Götene bibliotek.

Hon broderar sina bilder. Och med sin speciella metod ger hon bilderna mycket av måleriets bästa egenskaper plus att textilen ger en alldeles speciell värme och sensualitet.
Hennes bilder är fragment ur berättelser. Men i och med att hon gör sin bild i ett skede där berättelsen liksom står och väger engageras vi betraktare och fyller i och lägger till. Och den förmågan till dialog och interaktivitet är en av dessa bilders många kvaliteter.
‒ Jag är totalt självlärd på textil, men jag behärskar det jag vill göra.  Jag började på Konstfack i början av femtiotalet, men en kombination av dåligt självförtroende och som jag tyckte då, stränga lärare gjorde att jag slutade innan jag var klar.

‒ Jag trivs med textil för det är ett sensuellt material som ger ett väldigt fritt uttryck. En del som broderar säger att de målar med tråd. Jag gillar inte det uttrycket. Textil är textil, inte måleri!
Hennes material är vanlig sytråd, ibland med inslag av silke.
‒ Jag jobbar inte med vedertagna handarbetsstygn. Jag låter mina raka stygn få den längd som bilden behöver. Max är de väl ca en halv centimeter. Jag syr trådarna intill, på och över varandra. Jag syr med små stygn för hand. Med maskin får jag inte den yta jag vill ha och mina bilder behöver. Jag har ingen förlaga.

‒ Min teknik kommer nog delvis ur att jag började med bildväv och applikation. Broderiet kom till för att göra övergången mellan lapparna i applikationerna mjukare. Kanske förstår man min teknik bättre om man jämför med en målare. Hon har sin penselföring, jag har min trådföring.
Hennes bilder är mycket vackra i färgen och hennes färgkänsla är anslående.
‒ Jag använder grundfärgerna. Jag dämpar dem gärna med litet grå tråd. Jag broderar på vilken tyglapp som helst. Gamla tyglappar jag har hemma. Men tyget är viktigt ändå. Det är ju det medel jag använder . Det är för att det är så sensuellt att arbeta med det. Men det tar en jävla lång tid!

En hel del av bilderna är mycket små till formatet.
‒ När man gör små bilder som jag måste man förenkla mycket. Det är bara det som är riktigt viktigt för uttrycket som ryms. Man får disciplinera sig i små bilder. Men jag tycker om enkelheten.
När jag ber henne karaktärisera sin stil blir det svårt.
‒ Jag hoppas jag har en stil. Och det syns väl. Men att sätta ord på den? Mina bilder är halvnaivistiska. Hälften naivism, den andra halvan är okänd även för mig. Primitivism kanske är ett bra ord. För i en del bilder finns inget som är rätt. Allting är snett och vint.
Det finns alltid en berättelse i hennes bilder.
‒ Det handlar om mitt liv i tiden. Det finns ofta en kvinna i bilden. Ofta är det en ensam kvinna. Hon är ofta rödhårig. Jag undrar varför? Det handlar om mina erfarenheter. Det blir samhällsdebatten genom mina tankar och känslor. När bilden är färdig för min del är det som när jag läst färdigt en bok. Nu får du ta den och brodera vidare på berättelsen. Det handlar om människors, främst kvinnors, liv i den tid vi lever i. Jag vill att det ska vara allmänmänskligt.

Man märker att bilderna har ett tydligt kvinnoperspektiv.
‒ Självklart är jag feminist. Jag avskyr det kvinnoförakt man kan möta i samhället och i media. Mot det vill jag lyfta fram aktiva kvinnor i olika situationer. Jag vill skildra starka kvinnor, absolut inga offer.
Man möter ofta Berit Skogh på utställningar och gallerier.
‒ Jag gillar verkligen konst. Jockum Nordström t ex. Och Egon Schiele; han gjorde så vackra händer.
Det finns en varm humor i bilderna.
‒ Jag gillar det bisarra och absurda.

Till sist.
 Så textilare jag är vill jag betona att för mig är bilden och dess uttryck viktigare än att det är textil. Det viktigaste för en konstnär har inte med material eller teknik att göra. Inte stil heller. Det helt avgörande är att verket inte blir likgiltigt.

BO BORG

 
 

091105
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst