Gösta Gierow
Galleri Imma,
Mariestad
17/10 - 1/11


MOTSATSEN TILL KONKRETISM

Gösta Gierow inspireras av naturen

 

 

Konstnären Gösta Gierow, född 1931, har rest mycket. Och resandet blir ett slags nycklar till hans konst. Som bakgrund till en bild av ett trassligt korallkyrve anger han sina många resor i medelhavsländerna. Det har gett naturintryck, men också influenser av klassiska myter och arkitekturrester.

Gösta Gierow är nu aktuell med en utställning på Galleri Imma i Mariestad.

 

– Jag bor och jobbar på två platser numera. Dels i Spånga. Och så i en medeltida by på Mallorca.

– Jag gick på Konstakademins grafiklinje med legendariska lärare som Harald Sallberg och Jörgen von Konow. Många av mina akademikamrater blev framstående kostnärer och goda vänner, som Philip von Schantz, P G Thelander och Nisse Stenqvist.

– Man kan säga att min konstnärliga utveckling har gått från stora oljemålningar till små grafiska blad.

 


 

I sina motiv har han hållit sig fast vid de djupa intryck medelhavsmiljön och antiken gett och ger sedan femtiotalet.

 

– Jag kom att bli kvar i Grekland och litteraturen, landskapet och stämningen har alltid varit en utgångspunkt i mitt skapande.

– Jag har också bott i Italien. Jag gjorde bland annat en stor utställning på Konstnärshuset i Stockholm med Venedig som inspiration och motiv. Och så har jag bott i Katalonien och nu bor jag delar av året på Mallorca.

 

Den spanske konstnären och arkitekten Gaudi kom att bli en viktig inspiratör.

 

– Han har fångat det katalanska landskapet och de slingrande olivträden i sin arkitektur. Och att det gjort djupa intryck på mig kan man nog se i mina bilder. Här handlar det om motsatsen till konkretismens räta vinklar.

 

Gösta Gierows bilder tar alltid sin utgångspunkt i ett naturintryck.

 


 

– Jag utgår alltid från något jag har för ögonen. Ett klotformat rotsystem kan vara en utgångspunkt. Döper jag min bild till Under Skalltaket förändras motivet till en hjärna. Men det viktigaste sker hos betraktaren. En 14-årig flicka såg bilden, läste titeln och sa de förlösande orden. ”Då är det ju tankar”. Och så är det. Jag inspireras till en massa tankar. Det jag kan läsa in i motivet blir det bilden kan göra med betraktaren. Vad som helst kan utvecklas till vad som helst.

– Jag skulle önska alla människor att de stannade upp inför det de är vardagsblinda inför så att det till synes alldagliga i vardagen får fortsätta att utvecklas till fantasi och tankar.

 


 

Man känner igen känslan i hans bilder.

 

– Jag har ett sammanhängande inre tema, och det sätter nog sina spår på motiven. Bilderna kan se olika ut först, men det hänger ihop. Idéerna är mättade med känsla.

 

Han jobbar i olika tekniker.

 

– Jag har jobbat med litografier på senare år. Jag har ett stimulerande samarbete med min verkstad.

– Jag har också jobbat mycket med kakel genom åren, ända sen akademitiden faktiskt.  Jag upptäckte att om jag tecknar med blyerts på en oglaserad platta och därefter färgar in får jag tillbaka teckningen som negativ.

– Kakelplattornas mått, 15x15 cm gör att kompositionen styrs av materialets förutsättningar. Och den begränsningen öppnar nya konstnärliga möjligheter.

 


 

Han har en mycket speciell färgskala i sina bilder.

 

– Jag älskar brister. Det finns ett fyrfärgstänkande i måleriet. Jag vill spräcka det schemat. Jag tycker om är en av de fyra färgerna saknad. Det skapar en längtan som är stimulerande både i skapande - och betraktarprocessen. Så jobbade Helene Scherfbeck t ex. Karl Axel Persson gjorde tvärtom. Han kunde liksom inte sluta att lägga på fler färger. Jag påpekade det en gång och fick några skisser där han inte tyckte han var klar. Enligt mitt sätt att se är det hans bästa bilder.

 

Gösta Gierow har just avslutat ett offentligt uppdrag i Gävle.

– Just nu jobbar jag med ett par nya böcker. Jag har tidigare gjort flera som t ex Trähus i Tallin och Flyger inte mer som presenterar bilder i kakel. Den nya ska återge mina dagböcker från de senaste tio åren i faksimil.

 

BO BORG

 


 

 

091028
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst