Leka med elden av August Strindberg
Esplanadteatern, Lidköping
26 oktober-15 november

SPELAR MOT VETERANER 
Louise Enhus gör navet allt snurrar kring

 

Louise Enhus som sonhustrun Kerstin och Daniel Strandroth som vännen Axel


Esplanadteatern i Lidköping fortsätter sin ambitiösa strindbergsatsning, nu för tredje året i rad. Årets föreställning är  Leka med elden. Den Strindbergs enaktare som spelas oftast sedan den uruppfördes 1893.

Strindberg själv kallade den en  "äktenskapskomedi". Men om den är komedi är Stridberg feminist.
Leka med elden utspelar sig på en badort. En ung målare och hans likaledes unga hustru får besök av en vän till målaren. Vännen, som ligger i skilsmässa inleder ett förhållande. Då de erkänner sin kärlek för målaren kräver denne att vännen och hustrun ska gifta sig.  Hellre än att återigen utsätta  sig för äktenskapets alla svårigheter, flyr vännen till målarhustruns förtvivlan.
I huvudrollen som den unga hustrun ser vi Louise Enhus från Lidköping, född 1991.
- Min kontakt med Esplanadteatern började genom att jag blev lockad av kompisar som var med i en av Esplanadteaterns grupper. Min första roll var i ungdomspjäsen Hud mot hud. Den handlar om ett problemgäng. Jag spelade en kille och hade ungefär fem repliker. Men debut var det och det gav mersmak.
- I nästa uppsättning, som var Den natten var vi alla demoner av Sebastian Milton, hade jag en stor roll.
- Min första vuxenroll hade jag i Farsen Oprövade Max. Det var kul och lärorikt att börja spela med vuxna. Jag minns att jag tänkte: ” Nu är det riktigt på riktigt”.

Och nu ska du spela Strindberg?
- Det är tredje året man spelar Strindberg på Esplanandteatern. Jag har sett de tidigare uppsättningarna av Dödsdansen och Paria. Det känns spännande att spela mot Einar Magnúsarson Borhammar och Daniel Strandroth som jag sett och beundrat i de två tidigare strindbergsuppsättningarna. Så det var mycket både smickrande och utmanande att få förfrågan om att vara med av den erfarne regissören Torsten Kärrbrink. Och i en så stor och krävande roll. Och med medspelare som är veteraner. Det känns både tryggt och pirrigt.


Einar Magnúsarson Borhammar som sonen Knut, Louise Enhus som sonhustrun Kerstin och Daniel Strandroth som vännen Axel

- Jag spelar den stora kvinnorollen, det nav som pjäsen snurrar kring. Nu är allt på stort allvar.
- Leka med elden är en enaktare. Och jag är på scenen mest hela tiden. Vi började repetera i våras. Vi har diskuterat mycket. Tankar och undertexter. Det gäller att komma under skalet på sin rollfigur. Och nu är vi i slutskedet av manusläsning och fördjupning i scenerna.
- Vi har förlagt pjäsens yttre miljö och dräkter till Strindbergs tid. Men vi vill spela så att pjäsens budskap känns giltigt i vår tid.


Ottilia Eriksson som kusinen Adele och Olof Carlsson som fadern

Vad vill ni lyfta fram av pjäsens budskap?
- Det är ju ursprungligen ett äktenskapsdrama i en  annan tid, med en annan kvinnosyn. Det visar på de problem som sinns med familjen och äktenskapet. Jag har jobbat mycket med att sätta mig in i en annan kvinnas liv. Det handlar om att komma in bakom orden och det yttre.


Ottilia Eriksson som kusinen Adele, Einar Magnúsarson Borhammar som sonen Knut och Louise Enhus som sonhustrun Kerstin

Strindberg?
- Jag har mest stött på honom genom de pjäser jag sett. Det här är en realistisk pjäs. Jag tar inte fasta på det kvinnoförakt det talas så mycket om.
Louise Enhus går på naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Hon är intresserad av ridning och teater. Gillar musik, men läser inte särskilt mycket.

Framtiden?
- Jag har anmält mitt intresse att vara med i Esplanadteaterns nästa uppsättning.

BO BORG

Regi: Torsten Kärrbrink
Kostym: Helen Teljer

I oollerna
Fadern: Olof Carlsson
Modern: Rose-Marie Andersson
Sonen: Einar Magnúsarson Borhammar
Sonhustrun: Louise Enhus
Vännen: Daniel Strandroth
Kusinen: Ottilia Eriksson