4 textilare, Binnebergs tingshus, vernissage 26 sep
VÄVER PERSONLIGT
MED TRADITION  
  Fyra textilare med väv som röd tråd 
Lena Köster, Karin Dahlberg, Ingrid Andreasson och Reidun Karlsson
 
På Binnebergs tingshus sätter man textilen i centrum på sin nya utställning. Här visas textilkonst från en grupp textilare från Skaraborg. Det är de fyra väverskorna Lena Köster, Karin Dahlberg, Ingrid Andreasson och Reidun Karlsson.


Zenit träffade Reidun Karlsson från Töreboda för en pratstund.


– Jag väver trasmattor. Det är det jag vill göra och är bra på. Det är ett arbetssätt som är i tiden. Jag återanvänder gamla textilier. Det är lakansväv som jag färgar. Sedan sågar min man mattrasorna i bandsåg.

– Det är traditionella tekniker jag jobbar i. Och det finns massor av möjligheter som ger vävarna olika uttryck med namn som Panama, Kypert och Rosengång.

– Jag jobbar i en vanlig vävstol. Jag kan använda samma varp till olika inslagningsteknik.


– Tekniken är traditionell, men jag gör alltid mina egna mönster. Jag har alltid en skiss som förlaga. Jag måste skissa för att få igång mitt tänkande. Jag gör mycket efter mitt humör.


Vilken är då din favoritteknik?


– Det är vågig spetskypert. Det ger en levande struktur. Men, det är min favorit just nu. Jag kanske ändrar mig om ett halvår. Det gör jag ofta.


Vad är då det speciella med handvävt?


– Man kan få in en speciell känsla. En känsla av omsorg. Och det blir inte som allt annat.


Men mekaniska vävstolar i vår tid?


– Ett levande hantverk skapar alltid en annan känsla. Alla föremål ska användas och man ska kunna glädjas åt att det är bra kvalitet både i utformning och utförande. Och så bevarar man en tradition. Allt gammalt är inte bra, men vi tar till vara på det bästa.


Reidun Karlsson är en av få väverskor som kan jobba med sitt hantverk på heltid.


– Det är få förunnat att få ägna sin tid åt något man tycker så mycket om.


Reidun Karlsson är bosatt och verksam i Hubberud utanför Töreboda. Hon har gått en rad kurser inom sitt område. 1995 började hon den textila utbildningen på 3,5 år i Skara.


– Men mitt intresse väcktes när jag gick på lanthushållsskola i ungdomen. Det var verkligen kul. Sen blev det ett uppehåll på 20 år.


Jag ber också Reidun Karlsson berätta litet om sina medutställare.


– Lena Köster är från Tived. Hon har egna får och spinner sin egen ull. Få har sådana kunskaper om ull och spinning som hon. På den här utställningen visar hon bland annat mycket vackra ryor och gardintyg hon vävt.

– Karin Dahlberg från Dimbo visar bland annat glesripsmattor av bomullstrasor. Och bildvävar i varptryck.


– Ingrid Andreasson från Ödenäs visar bastabindearbeten. Det är ett gammalt hantverk där man bereder gran och väver i granbasten i textilen. Tätvuxen gran klyvs och kokas och sedan drar man loss basten för hand. Den snos ihop och sen väver man.

 
BO BORG
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst