TECKNAR MED TUNNA LINJER
 
Lars Nyberg vill fånga tomheten och tystnaden
 
Flotte

När Lars Nyberg tecknar ett hus gör han det med så tunna linjer att man nästan tror det ska blåsa bort vid närmsta vindpust; så man betraktar andäktigt och håller nästan andan inför bilderna.

Hans konst svarar bäst på försiktigt sökande eftertanke. Sånt är svårt, otidsenligt och ovant; men man mår bra av det.
De grafiska bilderna finns i den tradition som har namnet och hedersbeteckningen mästargrafik, mest för den beundran man känner för vad som är möjligt att skapa med svarta streck på ljus botten. Här finns de största namnen som amerikanen Whistler (1834-1903) , falugrafikern Axel Fridell (1894-1935) för att ta ett par närliggande exempel ur samma konstnärliga strömfåra.


Mur

Lars Nybergs konstnärliga utveckling tar sin början för nästan fyrtio år sedan.
- Jag trivdes inte bra i gymnasiet. Man kan nog säga att jag avskydde det. Men jag hade turen att få en osedvanligt bra teckningslärare i gymnasiet i Örebro. Teckningen blev min räddning. Men teckningslärare Karin hade också koppartryckspress som en av de stora grafikerna, Börje Sandelin, hade haft. Jag fick en zinkplåt och gjorde en torrnål av ett gammalt ruckel. Och jag kände direkt att det var min grej.
- På helgerna tecknade jag träd i det område jag bodde. Så här efteråt förstår jag att teckningen hjälpte mig genom gymnasiet och blev ett slags livlina för mig.
Efter gymnasiet blev det flera konstskolor med början med Örebro konstskola 1974-75.


Gardiner Street

- Här fick jag prova på det mesta inom konsten. Det fick mig att alltmer förstå att det var grafiken jag skulle satsa på. Sen blev det konstskola i Gävle i 2 år innan jag kom in på Konsthögskolans grafiklinje 1978. Framlidne Nils G Stenqvist var en viktig lärare. Här fick jag konstnärlig allmänbildning och öppenhet som gjorde att man inte blev teknikfreak och fackidiot.

Men grafik i dataåldern på 2000-talet?
- Grafikens stora fördel är tillgängligheten. Det är en omistlig demokratisk möjlighet.
Den glada överraskningen med grafik är att man alltid kan trycka ett ex till.
Men grafiken är ju mycket teknisk, så tekniksnacket är väl oundvikligt.
- Det är inte mer teknik i grafik än i annan konst. Det är med grafikteknik som att cykla. När man fått upp balansen gäller det att hålla den. Efter ett tag går det av sig självt.


Guild Street

Lars Nyberg arbetar i torrnålsteknik, oftast på små plåtar.
- Torrnål ger unika möjligheter att uttrycka sig. Och varje teknik, gammal eller ny, kan formulera något viktigt om vår tid. Man kan inte byta ut ett instrument mot ett modernare utan att uttrycket blir ett helt annat. Men en teknik är inte vare sig rätt eller gammal. Det är vad man lyckas uttrycka det handlar om. Det har ingen betydelse för uttrycket om Ekelöfs dikter om de var skrivna med gåspenna eller snickarpenna.


Lars Nyberg hänger senaste utställningen

- Det finns en direkthet i torrnålstekniken som passar mig. Du darrar litet med handen så sitter det där. Och det verkar som torrnålen är en bra teknik när man vill fånga tomheten, tystnaden och tunnheten. Det lilla formatet är en utmaning. Ett format som 50x60 centimeter är en hisnande utfärd i
kopparoceanen för mig. Varför större när universum kan rymmas på några kvadratcentimeter.
- Och det vita papperet, kanske tomheten, är så viktigt i mina bilder. Det ger spänningen. Det är det som inte finns som kan vara det livsavgörande.

Och motiven?
- Jag letar efter små oväntade saker i det vardagliga. Ett konstigt gräs på sophögen t ex. Eller nåt intressant skräp på Konsumparkeringen. Slumpen får möta sinnesstämningen. Nåt måste dra en till motivet, det har mindre betydelse vad det är.


In the Field

På utställningen hos Götene Konstförening fanns motiv han arbetat med de senaste åren.
- Man kan kalla motiven botaniska studier. Jag gräver i trädgården och får upp en växt med fantastiska rötter eller blad. Och jag läser också mycket om växter och tittar på bilder. Jag försöker gestalta hur det ser ut. Det är ett slags försök till porträtt av växterna. Det kan finnas en väldig kraft i väldigt tunna växter. Men det handlar förstås också om överföring och projicering av växter. Jag har förstås förebilder bland de så kallade mästargrafikerna. Men även många samtida har gjort högintressant och inspirerande grafik.
Han jobbar uteslutande i svartvitt numera.
- Den svartvita världen rymmer mina uttryck. Jag upptäcker mer och mer i det svarta.


Liten bro

Många av bilderna fångar tiden.
- Ett ruffigt hus på en enslig tomt i Dublin. Det finns massor av upplagrad tid och minnen där. Där har nån suttit och eldat kolbrasor. Och det är inte bara förgängelse i det förfallna, där finns mycken envis kraft och överlevnadsvilja också.


Pelargon

Lars Nyberg har lämnat Stockholm och köpt ett hus i Uttersberg på landet i Västmanland.
- I samarbete med Galleri Astley sätter vi upp en grafikverkstad.  Vi har bildat en ideel förening som heter Grafikverkstaden Godsmagasinet. Vi kommer at jobba med torra tekniker, för vi har inte haft råd att installera vatten än. Det är bråda dagar nu, för det är invigning den 10 oktober.
- Och så ska jag ha en utställning i Philadephia i USA. Det är det som är det fina med konst. Man får hela tiden nya kontakter och hamnar både i Philadelphia och Götene.

BO BORG

 


Red Flower


Lars Nyberg
grafik
Götene Konstförening
6-26 september


091007
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst