Charlie Chaplin – En lek med allvar
Musikteaterföreställning med manus och regi av Leo Cullberg
Urpremiär på Göteborgsoperans Skövdescen
12 september-25 oktober
Under hösten och vintern turnerar föreställningen på bygdegårdar och mindre scener i Västra Götaland


EN BREDARE BILD AV CHAPLIN
 
Lars Hjertner gör komikern som utmanar överheten
 
Lars Hjertner som Charlie Chaplin. Foto: Harald Jonsson

Lars Hjertner är musikalartisten som har haft många stora roller på Göteborgsoperans Skövdescen. Men han är också verksam i Göteborgsoperans uppsättningar. Han har huvudrollen i uruppförandet av Leo Cullbergs musikteaterföreställning om Chaplin på Skövdescenen.

- För flera år sedan pratade Leo Cullberg och jag om att vi skulle göra någonting tillsammans som han skulle skriva. Åren gick. Sen möttes vi i hissen på Göteborgsoperan. ”Du spelar fiol va?”, sa Leo. Sen gick hissen igen. Det var drygt ett år sedan. Nu gör vi hans pjäs om Charlie Chaplin med mig i huvudrollen.Pjäsen ska efter en spelperiod på Göteborgsoperans Skövdescen turnera på småscener  och bygdegårdar.
- Det här är den regionala verksamhetens minsta format. Det gäller att göra bra musikteater med små resurser för små lokaler.
De små formaten på spelplatserna påverkar pjäsens utformning.
- Vi jobbar med en speciell form. Vi försöker täcka in så mycket som möjligt av Chaplins rika liv och konst. Pjäsen har ett fokus på hans musikskapande som kanske är mindre känt för många. Ändå blir det en ganska politisk föreställning.
Hur gör man för att fånga en så speciell figur som Chaplin?

- Jag försöker applicera hans rörelsemönster och mimik från filmerna. Han gjorde 81 filmer och jag har till dags dato sett 72. Alla känner igen hur han går. Han har fötterna isär och lyfter hela foten. Han har speciella kläder. Inget ska stämma. Han har för stora byxor, för liten kavaj och så de stora skorna förstås. Och en hatt som rullar av hela tiden. Och han vaggar med överkroppen och armarna när han går. Det är en underdogs sätt att gå. Och han lutar huvudet när han sitter och han ramlar ofta.
- Hatten och käppen möjliggör många roliga situationer.

Och utseendet?
- Jag har peruk när jag spelar den unge Chaplin. Och mitt eget hår gråfärgat när jag spelar den gamle. Antaglige får jag vara gråhårig även privat under speltiden.


Foto: Harald Jonsson

Vilket är ditt förhållande till Chaplins musik?

- När jag var liten såg jag några chaplinsnuttar på svartvita TVn. Och jag fastnade direkt för vad jag senare fick veta var Eternal Theme från Limelight. Och den musiken har förföljt mig från när jag var liten. Men jag märker nu när jag går på djupet med Chaplin att jag liksom många varit litet insatt i hans musik och konst. Musiken har en bred blandning av stilar och den utvecklas åt olika håll.Alla känner till Chaplin på ytan.
- Det är som en present att få spela Chaplin. Alla har en bild av honom och nu ska vi få visa vår. Vi försöker visa mer av människan än skådespelaren men som hos alla stora konstnärer vävs konst och liv samman. Hans sena filmer bygger sådant som hänt i hans liv. Vi tar en del repliker direkt ur filmerna men annat är tillagt. Chaplinkaraktären driver föreställningen och en del av pjäsen har stumfilmskaraktär.

Det är en krävande roll?
- Jag ska både sjunga, agera, dansa och spela instrument. På vissa områden är jag amatör, t ex trolleri. Men det måste funka ändå. Men det är kul när det är krävande. Musikerna ska också göra en massa saker musiker inte brukar göra.Hur vill du gestalta Chaplin?
-  Min målsättning är att man ska få en bredare bild av Chaplin som människa, skådespelare och opinionsbildare.

Ni ska spela på bygdegårdar och småscener också?
- Jag är från en liten ort i södra Dalarna. Kanske är det därför jag stortrivs på bygdegårdar på vischan. Det blir så festligt och så många kommer.Något annat inplanerat för hösten?

- Vi ska göra ett trettiotal föreställningar av Chaplin, 4 i veckan. Vi spelar fram till november. Och så ska vi traditionsenligt göra julkonserter i Skövde. Och jag ska snart få besked om en roll jag ska spela i en föreställning på Göteborgsoperan till våren.

BO BORG

Göteborgsoperans SkövdescenCharlie Chaplin – En lek med allvar
Musikteaterföreställning med manus och regi av Leo Cullberg
Läs intervju med Leo Cullborg >>>
Medverkande
Som Charlie Chaplin- Lars Hjertner
Musiker - Per Larsson, Kerstin Anderson, Maria Wigander

Urpremiär i Skövde. Spelas där fram till den 25 oktober. Under hösten och vintern turnerar föreställningen på bygdegårdar och mindre scener i Västra Götaland.

 

 
 

091003
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst