Charlie Chaplin – En lek med allvar
Göteborgsoperans Skövdescen
Urpremiär
12/9- 25/10
Under hösten och vintern turnerar föreställningen på bygdegårdar och mindre scener i Västra Götaland
 

 

CHAPLIN SOM MUSIKTEATER
Komikern som tog ställning för de svaga
 

En höstdag 1952 lämnar en atlantångare New York. På Akterdäcket står en elegant herre och ser staden försvinna akterut. Hans namn är Charlie Chaplin. Så börjar Göteborgsoperans musikteaterföreställning om den berömde komikern.

- Pjäsen börjar när Chaplin är 63 år. Den utspelar sig på akterdäck. Chaplin ska lämna USA och han får anledning att se tillbaka på sitt liv. Han gömmer sig undan myndigheterna, och gömmandet är en röd tråd i vår pjäs, säger Leo Cullborg som regisserar och har skrivit manus.
- Manuset bygger på mitt stora intresse som bara ökat under det halvår jag arbetat med researchen. Pjäsen är inte heltigenom dokumentär. Hållpunkter och grundfakta är förstås riktiga, men i övrigt är det en dramatisering av hans liv. Bryggorna mellan händelserna och tolkning av hans livsöde är mina. Och det är viktigt att det här handlar om musikteater där vi hellre gestaltar än pratar.

 
Leo Cullborg har skrivit manus och regisserat föreställningen

Den ledande rollen som Chaplin spelas av Lars Hjertner.
- Musiken görs av damorkestern The Adorables, Per Larsson, Kerstin Anderson, Maria Wigander. Dessutom har en högtalare en viktig roll.
Charlie Chaplins humor har ofta fått politiska implikationer och tolkningar.
- Jag  vill lyfta fram den politiske Chaplin i min föreställning för Chaplin var i högsta grad en politisk konstnär. Han utmanade gängse amerikanska värden. Moderna Tider kritiserade automationen. Och trots att Diktatorn så tydligt vände sig mot Hitler tolkades den också som oamerikansk.
- Det fick till följd att han kritiserades för att han inte var soldat i första världskriget. Ändå gjorde han antikrigsfilmer som I Axel gevär.
- Chaplin var en vänsterman, men han var aldrig partipolitiskt engagerad.
Musiken i pjäsen är till stora delar skriven av Chaplin själv.
- Chaplin var en duktig kompositör, ett faktum som kommit litet i skymundan. Han skrev bl a kända sånger som temat ur Limelight, men också mycket annan bra musik. Så
Det är förtstås mycket slapstick i pjäsen.
- Slapstick är situationskomik utan ord. Här var Chalin mästaren. Det har aldrig funnits någon större.
Föreställningen är en blandning mellan olika dramatiska uttrycksformmer.
- Vi gör nånting som är ett mellanting mellan cabaret, musikal och talteater; en operans tulipanaros.
Föreställningen handlar om konstnärens förhållande till makten.
- Jag drar en rak linje mellan medeltidens narrar och Chaplin.

Vad ser du som det stora med Charlie Chaplin?
- Hans sätt att spela går över språkgränserna. Han utmanar alltid överheten genom att driva den till vanvett. Hans liv och konst speglar många debatter som också föregått i vår tid. Han utmanade maktens förlamande kraft och storhet. Han tog alltid ställning för de små och svaga på ett modigt sätt, till exempel den judiske barberaren i Diktatorn.

Men på Operan?
- Han var ju kompositör. Och han skrev filmmusik. Och på operan vill vi berätta historier om olika människor på olika sätt.
Leo Cullborg är nyss fyllda 63. Han har gått på Göteborgs scenskola. 1969 började han på Göteborgs stadsteater. Han var anställd där till år 2000. Han har varit verksam som både skådespelare och regissör. En stor roll var t ex i Brechts Gallileo Gallilei. Han medverkade i alla föreställningar som Angereds teater gjorde.
!983 -86 var han rektor på teaterhögskolan i Malmö. Efter 1986 har han mest ägnat sig åt regi. Han har gjort mycket radioteater och sedan 2002 mest musikteater.

BO BORG

Medverkande
Som Charlie Chaplin - Lars Hjertner
Läs intervju >>>

Musiker - Per Larsson, Kerstin Anderson, Maria Wigander

 
 

091002
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst