Rastis (Rastislav) Vilim, akvareller
Galleri Edwin, Skövde
5- 26 september


HYLLNINGAR TILL DEN NÄRA SKÖNHETEN
 
Rastis Vilim jobbar med en livsbejakande färgskala
 

Bilder som är hyllningar till livet och den skönhet som finns i närheten och stunden målar Rastis Vilim från Ljungskile.

Ratislav (Rastis) Vilim kom till Sverige som utbytesstudent under den turbulenta tiden i dåvarande Tjeckoslovakien i slutet av sextiotalet. Han hoppade av och fortsatte sina arkitekturstudier på Chalmers i Göteborg. Han kunde varken svenska eller engelska på den tiden, men hade en okuvlig vilja att klara av studierna i det nya landet.


Lavasten

- Bohuslän knockade mig med sin skönhet. Sverige var så exotiskt för mig.
Sedan dess har han jobbat som arkitekt i sitt enmansföretag.
- Men när byggandet haft dåliga tider har jag jobbat t ex som sjukvårdare. Jag har också jobbat ett år som arkitekt i Tanzania.
- Den tiden gav perspektiv och en vidare syn på livet och på vår tillvaro här på jorden. Materiella värden betyder mindre. Andra saker är mycket viktigare, som att vara rädd om naturen, ta vara på stunden och att vårda sina nära och kära.
1989 bosatte han sig i Ljungskile där han nu är verksam både som arkitekt och konstnär.
- Jag jobbade mycket med visualisering med teckning och akvarell i arkitektutbildningen. Och från det har jag gått vidare i mitt konstnärliga arbete.
- Akvarellen är den svåraste tekniken som finns. Tekniken är så full av överraskningar Man kan aldrig ändra. Är det bra så blir det bra. Annars får man slänga och göra om. Men det är värt mödan för det blir så spännande resultat när det lyckas.Framlidne Philip von Schantz var en viktig lärare och inspiratör.
- Han predikade lasyr på lasyr och så jobbar jag nu. Det är ett mödosamt sätt, men det ger goda resultat. Man måste kunna färgskalan, veta vilken färg som ska vara över eller under.
- Det ger helt olika effekt och stämning. Den här tekniken ger ett speciellt djup i färgerna. Och det är att spännande sätt att arbeta. Det är alltid en överraskning, även för mig, när det torkar. Det avgörande är när man går in med vattnet. Färgerna har en egen kamp innan de torkar.
Han jobbar med många olika motiv med sin livsbejakande och positiva färgskala.
- Det är mest landskap och annat som är runtomkring mig i livet, t ex min katt. Jag gillar snabba motiv. Plötsligt händer det någonting, och det fascineras jag av. Jag söker överraskningar i landskapet. Finns det ljud eller en rörelse?
Utmaningen blir att skildra just det.
- Det fascineras jag av. Jag får jobba snabbt och blir alltid lika häpen över resultatet. Och det går aldrig att göra om. Så fort man tänker för mycket blir det fel. Och så är det det där med ljuset. Akvarellen är min poetiska tillflykt.


Sommar och fest

Rastis Vilim har köpt en märklig och häftig rysk färglåda som hjälper honom att skapa märkliga resultat.
- Jag tecknar med penselns baksida. Alla streck och linjer bildar en kaotisk värld. Ibland blir det diken färgerna rinner ner i och blandas. En del av mina naturstilleben är mycket nära organiska installationer. 
Han har ingen speciell stil.

- Jag bara målar på. Ibland använder jag papperet jag torkar upp överbliven färg med som ett verk. Jag kallar det Akvarelltussa. Så nån speciell stil har jag väl inte. Man känner igen mina bilder på signaturen.Han arbetar snabbt och impulsivt.
- Tänk dig ett gammaldags timglas. Först finns ingenting. Så komprimeras tiden. Och jag gör rastlöst allmöjligt annat. Sen kommer resultatet snabbt. Timglaset måste tömmas. Sedan signerar jag och då är det definitivt klart.
Han är mycket intresserad av musik och spelar själv.
- Jag lyssnar gärna på musik när jag jobbar. Patti Smith, Tina Turner och Jennifer Rush är speciella favoriter. Jag tror att deras starka musik tränger igenom även i mina bilder. Dynamiken, som är musikens förutsättning är ju så påtaglig även i mina bilder. Jag pratar mycket och fort även i bilderna.Han jobbar i en kollektiv verkstad utanför Tanum.
- Vi har en kollektiv verkstad som huserar kultur av alla slag. Varje sommar gör vi bildkonstnärer en utställning under rubriken Skimmer.
Rastis Valim har deltagit i ett stort antal utställningar i västsverige. Ofta i Uddevalla, Trollhättan och i Lysekils konsthall. Han finns representerad med sin konst i många västsvenska kommuner och landsting.
- Efter utställningen blir det ett vakuum. Sen vill jag arbeta och överraska mig själv igen. Jag planerar aldrig , det brukar lösa sig ändå. Jag är bara nybörjare efter alla år och vill sändigt lära mig mer. Det är min konstnärliga drivkraft.

BO BORG

 
 

090928
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst