Snövit drar västerut
Musikal
Revymakarna
Skövde Stadsteater
28/8-20/9

 

ETT BRETT REGISTER


 Helène Froh-Årjes spelglädje lyser


Pjäsen bygger mycket på den stygga Queenie. Varför hon går över lik för att spegeln ska säga att hon är vackrast förstår man inte. 
Hon spelas av Revymakarnas stjärna Heléne Froh - Årjes, och hennes figur blir den axel pjäsen snurrar kring. Här får hon många tillfällen att spela ut sitt breda register som musikalartist.


Hon sjunger bra, har en vinnande scennärvaro och spelar sina töntiga figurer med liv och lust. Hennes spelglädje är inte att ta miste på och sånt ger alltid resultat.”, stod det i en recension av Snövit.
Helén Froh-Årjes, Revymakarnas ankare under många år hade gjort det igen. 
- Alla känner igen storyn. Snövits far har gift om sig med elak och högfärdig kvinna. Hon låter Snövit jobba som piga och varje dag frågar hon sin spegel vem som är vackrast i världen, säger hon.- Ju fulare jag får vara i rollen desto roligare. Och den här rollen påminner om elaka sagotanter jag gjort tidigare. Det passar mitt skådespelartemperament. Hur eller varför vet jag inte. Litet ligger ju redan i replikerna.
- Sedan höjer man rösten ett snäpp, och ännu en elak sagotant är i vardande. Mitt utseende fungerar också bra att göra elakt. Arga ögon och surmun formas lätt i mitt lilla gummiansikte. På ett sätt kan man säga att min roll är en mix av roller jag gjort tidigare. T e x Miss Hannigan i Musikalen Annie, en elak suput.
- Och i Revymakarnas senaste barnföreställning Askungen gjorde jag också en elak styvvmoder. Och så häxan i trollkarlen från OZ…..Det verkar nästan som jag ständigt blir typecastad som elak tant. Kanske beror det på att jag törs. Och det konstiga är att jag är löjligt snäll privat. Men medelålderns rätt blir det mer och mer tantroller.Snövit drar västerut är en relativt nyskriven amerikansk musikal som får sin Sverigepremiär med den här föreställningen. 
- Den är översatt till svenska av Hillevi Blom som bott i USA och numera är en aktiv deltagare som skådespelare i Revymakarnas uppsättningar. Pjäsen bygger på Bröderna Grimms  saga, men har ett västerntema för att inte trampa Disneys upphovsrätt på tårna, säger Helène Froh-Årjes.
- Men grundstoryn är densamma som i originalsagan.  Hur får man tag i sju små dvärgar i Skövde? - Det får man naturligtvis inte. Vi har ersatt dem med ett roligt gäng som heter Bröderna Dvärg.  Det är en föreställning med mycket sång, dans och musik. 
- Det är fantastiskt rolig och omedelbar musik, fina musikalsånger, ballade, t o m litet countryklanger. Föreställningen ger Helene Froh - Årjes många tillfällen att spela ut sitt breda register. 
- I en avdelning är jag spanjorskan Rita från S:ta Anita. Jag presenterar min figur med en hetsig spansk sång. Och här får jag också ett härligt tillfälle att dansa spanskt. Och jag spelar indianska med en sång och några danssteg i indianstil.Heléne Froh-Årjes är 47 år och ”har Hjo-sand i skorna”.Hon är gift och har ett barn. 
- Jag har aldrig gått i teaterskola. Jag har lärt mig genom att jobba, och det har jag gjort desto mer. Jag har spelat teater i 32 år nu. På den tiden har jag faktiskt gjort 47 premiärer. Den första var Sverigepremiären av Sound of Music 1977. Den hade faktiskt Sverigepremiär i Skövde. För mig var det en dröm som blev sanndröm. Jag ville bli Julie Andrews när jag var liten. Det blev en instant success, vi spelade 2 säsonger och gjorde till och med framträdande på Scandinavium i Göteborg.
- Det var också fantastiskt roligt att få göra Miss Harrigan i musicalen Annie. Det var nog min bästa elaka tant. En kul elak typ. Och vissa roller kommer tillbaka. Jag spelade Klas Klättermus 1972 och häromåret 2005. Heléne Froh-Årjes började sin bana i Skövde Operettsällskap , men har sedan  varit  Revymakarna trogen genom åren. 
- Jag spelar allt jag gör i Revymakarna numera. För här stortrivs jag med ensemblen och repertoaren. Alla hennes roller innebär att hon ska sjunga mycket.- Jag har ingen skolad röst. Men det är kul att låtsas att jag sjunger skolat. Och jag försöker alltid att göra mitt bästa, även om det är en liten roll.
-  Egentligen är jag dansbandssångerska. Ett tag för för några år sedan sjöng jag med Jonny Blomquists Orkester med Heléne Froh. Vi var ute så där 2-3 år. Och jag sjöng ett tag med Björnes Orkester. Vi spelade in en låt jag skrivit. Den hette ”Får jag följa dig hem” och skivan kom 2004. För några år sed sjöng jag Taube med självaste Sven Bertil Taube och en klassisk ensemble. Det var kul och lärorikt.
I ”det civila” är Heléne Froh–Årjes egen företagare och säljer smycken på home partyn. Och hon sjunger på fester och begravningar. 

Intressen i övrigt?
- Jag har inga andra intressen än att sjunga och spela musikaler. Vilken är sin drömroll som musikalartist?
- Jag har gjort min drömroll när jag spelade Eliza i My Fair Lady 1992.   Favoritkollegor? - Shirley Mc Laine och Danny Kaye.  Nästa projekt? - Skattkammarön som Revymakarna sätter upp till våren. Då blir det som vanligt att sitta och öva över julhelgen inför trettondagspremiären.
- Och i den finns bara två kvinnoroller. Och en är en tant. Gissa vilken jag får, säger hon och skrattar gott. 


BO BORG    

Skövde Stadsteater, Skövde Revymakarna Snövit drar västerut
Av: Jim Eiler
Musik: Jim Eiler, Jeanne Barry Regi: Jorge Munoz –Escalante Korreografi: Helena Olsson
Medverkande: Bert Söderberg, Jonna Sandén, Heléne Froh-Årjes, Arvid Ljung, Fleming Mouritzen och många fler  Premiär den 28 augusti, ges i ytterligare 11 föreställningar
.

 

090913
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst