Ola Möller
Fotoboken om Sverige
Mobila Galleriet, Skövde kulturhus
21/8-13/9

 

BOKEN MED BILDER AV LIVET
I SVERIGE
Ola Möller tröttnade på schablonerna 


Han tröttnade på den schabloniserade bild av Sverige som finns i tillgängliga fotoböcker om vårt land. Dalahästar och Ishotellet är ju speciella men inte speciellt typiska. Och det finns ju andra kulturyttringar än Ingmar Bergman och Abba.

Ola Möller kände inte igen sitt Sverige i de bilderna. Så han beslöt att göra en egen bok som gav bilder han kände igen och tyckte han kunde stå för. Nu är den klar. Och en utställning med bokens bilder turnerar.
Projektet startade 2006 och har sin grund i två idéer.
Jag skulle åka till en fattig ökenby i Argentina. Jag behövde ha med mig en bok som presenterade Sverige. Vi gick runt i de ledande bokhandlarna i Stockholm. Hittade inget vettigt. Ingen bok som visade livet i Sverige. Här fanns ett hål att fylla, säger Ola Möller som är projektledare.


Foto: Beata Cervin

Väl framme i Argentina kom han i kontakt med ett fotoprojekt där. Barn i slummen fick fotografera sina liv.
– Det handlar hela tiden om vem som har rätt att bestämma om hur verkligheten ser ut och hur den skall tolkas. Jag fick idén att vi skulle låta unga människor i åldern 14-32 år skildra sin egen vardag och veklighet. Jag och tre kollegor bestämde oss för att göra den bok som fattas. Boken om livet i Sverige.
Ett långt, mödosamt och roligt projekt startade.
– Först gick vi ut med en öppen inbjudan på Face Book. Vi lade upp en hemsida där folk fick ladda upp bilder. Vi skapade ett event som 2 000-3 000 personer kände till. Och vi fick in 1 500 bilder.
Man bildade en arbetsgrupp av människor med olika bakgrund.
– Sedan gjorde vi individuella och mycket personliga urval. Vi utgick från det vi kände igen oss i. Det var en tuff process att samsas. Var och en har en egen uppfattning om vad som är sant och representativt.
Ola Möller är själv fotograf och deltar med flera bilder.
– Jag har med en bild från reggae festivalen Öland, Roots. Och en som visar hur gränsen mellan arbete håller på att försvinna. Man ser två slitna, arbetande personer.


Foto: Emmy Lindblom

Det är fotografer av alla slag som levererats till boken.
– Vi har allt från rena amatörer till proffs som Nicolas Wormal som utnämnts till årets fotograf i Chile. Men fokus har inte legat på fotokonst utan mera på berättelsen och innehållet.
Ola Möller är född 1984. Han är grafisk formgivare och arbetar med sociala media som Facebook. Han har gått på Hyper Island i Stockholm och jobbar numera som frilans.
– Jag jobbar nu med en bok som heter This must be the Place som handlar om unga svenska konstnärer.


Foto: Fredrik Härenstam

Arbetet med Fotoboken om Sverige fortsätter. Utställningen med bokens bilder har visats i Stockholm. Och nu alltså i Skövde. Eventuellt ska den visas i St Petersburg. Som ett kompletterande projekt har man också valt 40 artister som skickat in musik som ska bli en komplettering till bokens bilder.

BO BORG

 


 

Foto: Martin Hultén


090930
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst