Mårten Medbo
keramik
Creatures
Nääs Konsthantverk
1–31 augusti


BERÄTTAR OM VÅR UTSATTHET
 
Mårten Medbo använder skulpturala former
 

Mårten Medbo såg framför sig ett liv som krukmakare men ville någonting mer. Utan att egentligen lämna det har han gått vidare från krukmakeriet mot det rent skulpturala.
Han har haft många genombrott med sina olika uttryck och material. Nu tar han ännu ett steg med nya skulpturer, gjorda i USA, som visas för första gången i Sverige.

Förra året fick han möjlighet att jobba som artist in recisdence på en sanitetsporslinsfabrik i Sheboygan i Wisconsin i USA.
– Det var ett bra ställe att jobba på om man gillar att gjuta. Jag hade sytt tre varelser i filt. Det blev ett slags sälliknande former. De handlar om utsatthet, att inte ha de rätta verktygen för att hantera sin situation, berättar Mårten Medbo.
– Jag
 trodde att jag skulle hinna göra massor av gjutformar men processen tar tid så tiden räckte inte till.  En teknisk lösning med sönderskärning gav det uttryck och den arbetsmetod jag ville ha. Och så började det här arbetet.
– Jag ville inte använda köttfärger. För jag vill att man först ska se ett, sedan uppleva ett annat.Materialet ser på samma gång mjukt och hårt ut.
– Föremålen är gjorda av sanitetsporslinslera. Den är sprejad med svart engobe som ger som en päls av lerslamma.
Sedan styckade han formerna.
– Det blev ett pussel men bara vissa bitar höll.  Jag märkte att det ökade uttrycket av utsatthet. Man läser först bitarna som något abstrakt. Sedan flyttar sig perspektivet sig. En osäkerhet skapas.Utställningen omfattar ett antal stora sälliknande varelser i kombination med mer abstrakta former. Gemensamt för objekten är att de berättar något om vår kultur och samhällsstruktur.
Verket är en installation vars effekt tar hjälp av rummet. Han har arrangerat tyger som delar av utställningssalen.
– Man ska inte läsa av hela berättelsen på en gång. Det är därför det hänger ett skynke som gör att man måste röra sig för att se alla delar av verket.
– Det är ingen rebus. Jag vill skapa en underton och att en känslomässig upplevelse ska övergå i något intellektuellt.Hur då?

– Vi ser oss själva som upphöjda gudar, som om världen bara vore för oss. Den andra aspekten är att det är vi som kryper omkring. Att det är vår egen utsatthet det handlar om.
Mårten Medbo arbetar också med offentliga utsmyckningsuppdrag och det är alltid samarbetsprojekt med Hanna Stahle,
som han är gift med.
– Nu senast ville Statens Konstråd ha en utsmyckning på muren utanför fängelset Salberga. De ordnade en tävling som vi vann.
– Vårt motiv är moln. Vi har fotograferat och förstorat tills rastren träder fram. Sedan har vi byggt upp en bild av dessa rester gjorda i rostfri plåt. Verkligheten speglas in. Och verket förändras med ljuset.Vad gillar du själv för konst?

– Jag gillar storfräsarna som Kapoor och Koons. De är öppna i sitt anslag och ändå mångbottnade och bra. Och de visar ett det materiella, föremålen, har den stora kraften. De har en tillit till det visuella som jag känner samhörighet med.
Mårten Medbo arbetar som konstnär och konsthantverkare i keramik och glas. Han är född 1964. Han gick på konstfack 1986-92. Han har haft ett stort antal separatutställningar samt ingått i ett flertal grupputställningar utomlands. Senast på Galleri Norsu i Helsingfors.

BO BORG

 


 
090930
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst