Ny bok: Kokbok GI-noll!
-hälsokosten som retar alla läkare
Av Sten Sture Skaldeman
Bokförlaget Prisma
ÄT FETT - BLI SMAL!
 
Sten Sture Skaldeman lanserar
ny metod

Sten Sture Skaldeman är den (numera lilla) mannen bakom en metod för bättre hälsa och lägre vikt. Den kallas SSS-metoden eller GI-noll. Det ställer mycket av det vi lärt oss om kost och hälsa på huvudet. Men hans egen form är ett levande exempel på att det fungerar. I dagarna kom hans Kokbok-GI noll ut. Den blev omedelbart en storsäljare.


Sten Sture Skaldeman har slagit sig ner i hälsans Silicon Valley, ett litet område vid foten av Kinnekulle med Österäng, Hällekis och Forshem som centralorter. I Österäng jobbar förutom han själv, läkaren som botar med kost Kalle Karlsson och någon mil bort i Hällekis verkar Lasse Wilsson som med sina böcker satte fingret på välfärdens ohälsa och dess orsaker och passionerat missionerat för slowfood, stenåldersmat och närodlat. Och Forshems gästgiveri är restaurangen som satsar på slowfood.
– Jag är 1, 75 lång. Jag hade gått ner 250 kilo mellan 1992-2002. Efter varje viktminskning gick jag upp mer än det jag plågat bort. Jag började banta på traditionellt vis när jag vägde 106 kilo och slutade när vågen stod på 146.

– Då jag tänkte att nu skiter jag i det här och äter ihjäl mig. Jag började äta animalisk mat. Valde de fetaste bitarna och lät fettet vara kvar. Jag åt så mycket av det som var förbjudet att jag inte fick plats med det andra.
När han sedan ställde sig på vågen hände något som enligt gängse kostråd är helt obegripligt.


– Jag trodde det var fel på vågen. Efter ett kvartal med riktigt fet mat hade jag gått ner nästan 35 kilo. När jag började propagera för min metod på nätet hade jag gått ner 73 kilo. Två professorer sa att jag skulle dö inom tre månader, men jag var friskare än någonsin.
Han förstod att han tidigare stängt av fettförbränningen genom att äta och dricka för mycket kolhydrater.


 

Då stiger insulinnivån. Fettlagren byggs upp men förbränningen av dem blockeras.


Hur ska man då äta för att äta sig frisk och smal?
– Först och främst. Den vanliga tallriksmodellen är bluff och skit ur den synpunkten. Man ska äta det man är avsedd att äta. Animalisk mat med några gröna strån om man tycker det blir trevligare så.
Om man delar upp tallriken i femtedelar ska fördelningen av föda vara så här; 3 delar animalisk (fågel, fisk eller kött) föda. 1 del fett och 1 del vatten. Ska man äta växter ska det absolut bara var sånt som växt ovan jord.
– Det är kolhydraterna som är boven. Om man tillför fett och fortsätter att äta kolhydrater blir man ännu fetare.
– Riktigt dåligt är sockrad yoghurt med Müsli. Socker är riktigt illa. Men potatis, vitt bröd, pasta och ris är skadligt också.
– Många tror på energistyrd viktminskning, d v s ät litet förbränn mycket. Min metod är hormonellt styrd bantning.
– Jag följer min egen metod och har inte varit hungrig sedan 2002. Tre av fyra går ner i vikt med min metod.
Skaldeman hävdar också att hans kosthållning har mycket positiva effekter på hälsan.
– Själv har jag ätit bort hjärtsvikt, prediabetes och ett av Sveriges högsta blodtryck. Idag är jag en ovanligt frisk 67 åring med hälsovärden som en tjugofemårig korpidrottare. Man blir frisk innan man blir smal. Min kost minskar medicinbehovet. Vi som äter så här blir ofta besvärs- och medicinfria. Och man får större mental ork.  Några sjukdomar som jag genom många exempel vet botats är t ex migrän, ofrivillig barnlöshet och diabetes. Och cancerceller lever på socker, det är värt att tänka på.
-
Jag har botat fler typ-2- diabetiker än hela den svenska läkarkåren.
Genom sin blogg och sina böcker har Sten Sture Skaldeman fått många anhängare.
– Jag har 20 000 elever nu. Ungefär 10 % av dem är män. Och jag får ungefär 10 nya om dan. Jag fick ungefär 600 mejl om dan ett tag, men då gav jag ut boken Frågor och svar om Skaldemans diet, så nu är mejlskörden mera normal.
En dags matsedel för en som äter enligt SSS-metoden kan se ut så här.

Frukost: Fläsk med löksås.
Lunch: Biff med bearnaisesås.
Middag: Extra feta tjocka revbensspjäll.

Observera att det inte får vara vare sig potatis, pasta, ris eller bröd till.
– Varför ska man plåga sig när man kan äta sig ner i vikt?
Sten Sture Skaldeman är numera författare och föreläsare. Han har tidigare gått på journalisthögskolan.- Jag jobbade som brottmålsjournalist på Expressen. Men det fungerade inte så bra med min personlighet. Jag är för mycket humanist.
Han har också jobbat som talskrivare åt politiker och årsredovisningskonsult. Han hade hört talas om hälsodoktorn Kalle Karlsson i Österäng. Sökte upp honom och bor nu själv i Österäng med Kalle Karlssons hälsohem som närmaste granne.


BO BORG

 

 

090721
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst