Galleri Pannrummet,
Konsthantverksgruppen Omkull:
O - utställning i rörelse
Rörstrandsområdet
LidköpingNY ARENA FÖR KONSTHANTVERK
 
Maria Jern visar tovade väggbilder

 

Det har startats ett nytt centrum för konsthantverket i Skaraborg. På gamla Rörstrandsområdet i Lidköping öppnade Galleri Pannummet den 21 maj. Det är ett försäljningsställe för konsthantverk kombinerat med ett galleri för tillfälliga utställningar. Zenit träffade en av initiativtagarna, textilkonstnären och kulturentreprenören Maria Jern.

 

-Det ska bli ett nytt bostadsområde vid sjön. Och man ska tillgängliggöra stranden på olika sätt. Då hamnar vi på Rörstrands center mitt emellan Lidköpings centrum och det attraktiva sjöområdet. Bättre läge kan man knappast få.

 

-Med Pannrummets Galleri vill vi skapa en mötesplats och arena för konsthantverk i vår del av regionen. Vi har jobbat mycket med att utforma en tilltalande lokal. Vi har själva tagit fram egna modeller för butiks- och utställningspodier. Den specialdesignade, flyttbara inredningen har tillverkats i det bästa möbelhantverk i Tibro. Vi har gjort podierna lätt rundade. Åtta stycken bildar en cirkel. De är 0,8 kvadratmeter och flyttbara så vi kan ha en flexibel och förnybar inredning. Butikspodiets toppskiva är en utställningsplats, eller säg ett eget skyltfönster, för konsthantverkaren. Och under skivan finns en förvaringslåda för ytterligare produkter. Den flexibla inredningen gör besöken omväxlande. Idén kommer från Designtorget.

 


 

Bakom projektet ligger konsthantverksgruppen Omkull som samlar konsthantverkare som är verksamma kring Kinnekulle.(OMkring KinneKULLe). Inledningsvis är det aktuella arbeten av medlemmarna som visas både i butik och galleri. Och när projektet fick EU-stöd har gruppen vidgats.

 

Den första utställningen heter O - utställning i rörelse. Det är en temautställning där verken cirklar kring den runda formen. Den fortsätter som vandringsutställning och ska visas på flera platser, bland annat i utställningssalen på Götene bibliotek och i utsiktstornet på Kinnekulle.

 


 

– Galleriet hyrs också ut. En jury väljer vad som ska vara med. Vi vill bara visa konsthantverk med god teknik och konstnärlig förmåga. Utställningslokalen hyrs ut i tvåveckorsperioder.

 

Pannrummets lokaler är mycket speciella och karaktärsfulla.

 

– Rörstrands gamla pannor har stått i lokalen. Framsidorna av pannorna finns kvar och ger galleriet dess säregna utstrålning. Och det finns en hög skorsten utanför. På den ska vi sätta upp en skylt.

 

Omkull är en grupp med konsthantverkare av alla de slag.

 

– Det är många keramiker i gruppen. Många av dem har gått på den utbildning som kallas Formakademin och som även den numera är inrymd på Rörstrandsområdet. Vi samarbetar med Formakademin och de kommer att hyra utställningslokalen vissa veckor varje år.

 


 

Men man ska inte bara sälja och visa konsthantverk i de här lokalerna.

 

­- Vi ska också anordna workshops och seminarier och workshops i samarbete med studieförbund.

 

Initiativtagaren Maria Jern är själv konsthantverkare.

 

– Jag jobbar i textil och skinn. Jag började jobba med textiltryck när jag gick på Konstfack 1991-96. Jag flyttade till Kestad på Kinnekulle 1997. Då skaffade vi får och jag hamnade i ullträsket.

 

På den här utställningen visar jag tovade väggbilder. Jag har experimenterat med den runda formen genom att tova in CD-skivor som jag sedan skurit fram. Det har blivit tredimensionella bilder, tovade reliefer, med en speciell karaktär. I butiken visar jag pallar med lammskinnssitsar. Skinnen är från våra egna lamm. Jag visar också handdukar med textiltryck och lyxiga handledsvärmare.

 


 

Maria Jern är projektledare för hela projektet med konsthantverksbutiken och galleriet.

 

- Vi vill skapa förutsättningar för att konsthantverkare ska kunna visa och sälja sina saker.

 

BO BORG

 

Galleri Pannrummet öppnade den 21 maj och är öppet tisdag till fredag 12-18 och lördagar 10-14.

 

 

 

 

090720
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst