Högtryck
Högtrycksgrafik

Medlemmar i Högtryck är:
Kristina Anshelm, Ole Drebold, Hans Eliasson, Eva Forsberg,
Cecilia Frisendahl, Helena Mellin, Olof Sandahl, Dennis Stéen, Ulla Wennberg och Chun Lee Wang Gurt.

Lidköpings Konsthall
6/6-19/7

DEN ÄLDSTA GRAFISKA TEKNIKEN
Xylons medlemmar hjälper varandra

 

XYLON är en internationell förening av grafiker som främst arbetar med träsnitt, linoleumsnitt och trägravyr. Namnet är grekiska och betyder trä. HÖGTRYCK består av 10 medlemmar ur den svenska sektionen av Xylon, som har c:a 60 medlemmar. Man är nu aktuella med en sommarutställning på Lidköpings Konsthall.

- Högtrycket är den äldsta grafiska tekniken. Man skär ut sina bilder från trä, linoleum, plast eller potatis. Xylon är viktigt för högtrycksgrafiken. Vi ställer ut tillsammans och hjälper varandra, säger Eva Forsberg, en av medlemmarna.
- Fördelen är att det är en enkel metod. Man kan göra ett tryck hemma. Och jag kan uttrycka mig perfekt och exakt som jag vill med dess metoder. Det blir helt andra linjer än i t ex koppargrafik. Och träet syns när man skurit. Och man kan trycka på tyg, papper, ja till och med stolar och skåp.Det har alltid varit högtryck för Eva Forsberg.
- Som konstnär är jag intresserad av rörelse, vila, levande varelser och ansikten. Man kan se rörelse och vila överallt i livet. På en del av mina bilder utesluter jag hela svärtan och arbetar bara med linjer. Andra gånger gör jag hela svarta ytor med vita linjer. Träet är min passion. Det har en speciell motspänstighet som man rätta sig efter eller tvinga sig igenom. Tydligheten är oviktig. Jag går omkring och kan vara rätt så tom. Men man måste arbeta ändå. Så kommer det.
Det är ofta människor i hennes bilder.
- Jag studerar alltid människor. Minns deras ansikten. Och sen, ibland långt efter mötet, dyker de upp igen i mina bilder.
Djur är också ett vanligt motiv.
- Jag är intresserad av djurens kropp. Jag har djurens former i huvudet. Kor är så vackra.. Jag har gjort många bilder av kort, men aldrig en häst. Men många katter.
Bildtitlarna är viktiga.
- De hjälper åskådarna att samla ihop sina tankar.
 


Hennes stora konstnärliga förebild och inspirationskälla är Paul Klee. Men hon tycker också om de tyska expressionisterna, särskilt Otto Dix.
- Och så får jag mycket kraft och inspiration av litteraturen, med favoriter som Marquez, Proust och Celiné.
Samtidigt ställer Eva Forsberg ut med stora svenska Xylongruppen på Karlskoga konsthall. Och sedan ska hon ställa ut med sina öländska konstnärskollegor i Åkerbogruppen på Bornholm. Och precis i dagarna kommer en stor bok om hennest konstnärskap ut på Almlöfs förlag. Bokens text är skriven av Tom Hedlund.Eva Forsberg är född i Göteborg 1932. Hon gick på Houvedskous konstskola i mitten av femtiotalet. Hon tecknade mycket i början av sin konstnärskarriär. Sedan har det blivit alltmer högtryck. Hon är bosatt och verksam på Öland sedan slutet av femtiotalet.

BO BORG

 
 
090614
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst