Mörkret är bästa tiden - en samlingsutställning
om ovanliga, utsatta och starka människor
av fotografen Åke Mokvist
med bilder från 3 olika bokprojekt

Tidaholms Museum
2/5-30/8

 
MED ÖGA FÖR DE OVANLIGA
Åke Mokvist fotograferar utsatta människor 
Tidaholms museum visar varje sommar en stor fotoutställning. Årets utställning presenterar Åke Mokvist, en av de allra vassaste reportagefotograferna. Man har gjort ett urval bilder från hans senaste böcker; De ovanliga I och II och El Camino.

Mokvist har jobbat hela sitt liv som fotograf och var anställd några år på Alingsås tidning 1966-67. Sedan har han varit verksam som frilansfotograf med uppdrag åt tidskriften Vi. 2oo1 fick han ett stort genombrott med boken De Ovanliga. I den  presenterade han ett antal särlingar, original som valt ett helt annat sätt att leva och som har helt andra värderingar och livsprioriteringar än vi Svenssons. Boken blev en enorm storsäljare och har till dags dato sålts i över 140 000 exemplar. Nya upplagor trycks allteftersom.
- Jag har rest mycket genom åren, mest i Europa och Afrika. Jag gjorde ett dokumentärjobb tillsammans med författaren Anderz Harning och dokumenterade Guernica 30 år efteråt.
- De senaste tio åren har jag jobbat mest med produktion av egna böcker och massor med föredrag.


Arne

Han dokumenterar människor som har det svårt och är utanför det vannliga samhället.
- Jag lärde mig mycket om livet av min morbror som var bysmed i Österåker. Han jobbade aldrig efter klockan 2 för då skulle han fika. Han lärde mig tidigt att det finns ett annat perspektiv. Kanske är det den som lever på litet och mår bra som har det bäst.
- Det har lärt mig att ta vara på livet. Jag bor i ett litet hus på Tjörn. Utedass och ingen TV. Men jag har det bra. Inte ändå, utan kanske just därför.


Apatity

Boken De Ovanliga, med underrubriken Människor som går mot strömmen, som kom 2001 fick ett enormt genomslag.
Det är en dokumentation och samtidigt en hyllning till några av dem som vågat välja ett annat liv.
- Jag ser dem som vår tids verkliga konstnärer. Inte som dagens konstnärer som mest är byråkrater och affärsmän.
- Jag skildrar original. Original är ett hedersbegrepp. Den som utnämner sig själv till original är inget. Det här är levnadskonstnärer. De utnyttjar naturen varligt. De är nästan aldrig sjuka. De kan saker om naturmedicin. De lever för sina idéer. Många skriver. Andra sysslar med musik. Och det har det gemensamt att de inte kan placeras in i fack. Jag har påverkats mycket av dem jag mött.Han skildrade 26 original i första boken.
- Många är gamla och dör. Jag ska på en begravning i nästa vecka, säger han och berättar om en kvinna i våra trakter.
- Helena Langenhed var en firad skönhet och skicklig yrkeskvinna som varit verksam i Spanien. Hon hade bl a gått på Sorbonne tillsammans med Jacqueline Kennedy. Vid en läkarundersökning, när hon var i 35-årsåldern, konstaterades att hon hade 5 år kvar att leva. Så hon flyttade till Hindås där hon levde i en oisolerad byssja utan el och vatten. Hon blev motarbetad redan från början. Hon dog, innebränd under mystiska omständigheter som reser många frågetecken. Jag menar att polisutredningen lämnar mycket övrigt att önska.
- Hon är ett av de mest intressanta svenska kvinnoödenena under 1900-talet. Och på ett eller annat sätt kommer jag att återkomma till de anmärkningsvärda omständigheterna kring hennes död.


Helena

Hans senaste bok heter El Camino och handlar om pilgrimsleden som startar i St.Jean-Pied-de-Port i Frankrike över Pyrenéerna till Santiago De Compostella i Spanien. En vandring på ca 80 mil. Boken kom i julas och ska lanseras på bokmässan i höst.


El Camino

- Den handlar om min 45 dagars vandring på El Camino och vad som hände mig under den vandringen. På varje sträcka går 400 människor, så man träffar nya människor hela tiden. Och det ger helt nya perspektiv på tillvaron. Det var en fantastisk upplevelse och jag har bestämt att jag ska gå en gång till fast jag fyllt 65.
På utställningen visas också fantastiska bilder från hans kommande bok Arktiskt Ljus.


Grönland

- Det handlar om hur livet ser ut norr om Polcirkeln. Mina bilder är från de tider på året då solen är borta hela dygnet, eller när den lyser hela dygnet.
Åke Mokvist har pressfotografens dokumentära ideal när han tar sina bilder.
- Jag arrangerar aldrig. Ändrar aldrig. Och jag konstrar inte till det. Jag jobbar i naturljus och lägger skärpan på det som berättar mest. Jag tar många porträttbilder. Innan jag tar ett porträtt måste jag först lära känna den person jag ska avbilda.

Vad händer i den närmaste framtiden?
- Jag ska resa och skaffa nytt material till Arktiskt Ljus.  Och så jobbar jag med en bok om flyktingarna i Västsahara. Marocko ockuperade Västsahara 1975 när spanjorerna lämnade landet. Det blev ett slags etnisk rensning där massor av människor hamnade i flyktingläger. Jag har varit där flera gånger och samlat material.
-  Och så ska jag ha en utställning eller ett bildspel på bokmässan i Göteborg kring boken El Camino.

BO BORG

 
Stig
Tord


Ur El Camino:Ur El Camino:

 

 

  090512
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst