Börje Falemo
akvarell
Galleri Tvärgatan Skara
18 april- 5 maj

MÅLAR ALLTID UTOMHUS 
Börje Falemo inspireras av naturens ljusspel
 

Börje Falemo är en friluftsmålare som inspireras av naturens ljusspel och effekter. Han söker sina motiv i olika delar av Europa och gör traditionella landskapsakvareller. 

- Jag målar alltid utomhus. Det blir mycket på kvällen. Dels är jag ledig då, och så är ljuset intressantare. Mest blir det naturmotiv. Oftast himmel och hav. Jag vill åt de fria former som skyn och vattnet utgör och låta det spela mot landskapets mera bundna former. Det blir mer och mer så att jag förändrar landskapet genom att lägga till och dra ifrån. Men det är alltid ljuset som fångar intresset och som det är den stora utmaningen att fånga och skildra.
-  Jag strävar efter en friare stil där jag lämnar landskapet och tar mig friheter med det.


Bowmore vid Loch Indaal

Han har en litet annorlunda bakgrund som konstnär.
- När jag gick på Chalmers för min arkitektutbildning ingick teckning och akvarell i utbildningen. Jag gjorde mitt examensarbete i form av en bok med tecknade miljöer.
- 1973 bildade ett gäng akvarellentusiaster  Rhodosgruppen. Då för att dokumentera några byar på Rhodos. Vi har sedan gjort årliga resor för att måla akvarell. Vi har också bildat gruppen AARTING, arkitekter för artistisk utveckling.
Bilderna till den här utställningen skildrar landskap från olika delar av världen.
- Det är dels motiv från de resor vi gjort med AARTING - gruppen till bl a Grekland, SWkottland, och Ungern, och dels motiv från mitt sommarhus i Kungshamn.


Efter regnet


Inland finns det byggnader i bilderna, men aldrig människor.
- Jag har med några små byggnader ibland för att på så sätt få in människan indirekt i bilderna. Men så arkitekt jag är, eller är det kanske just därför, har jag få byggnader i centrum. Jag målar känslan av byggnader. Som arkitekt har jag förstås centralperspektivet i ryggmärgen och det präglar som mina kompositioner.
Han tecknar också mycket.
- Jag tecknar ständigt och fyller skissböcker på mina resor. Jag visar inga rena teckningar på den här utställningen. Men ibland skissar jag upp motivet med tusch och fyller i med färg.
Det blir två bilder i ett, både linjeteckning och akvarell.


Från Bruichladdisch söderut

Konstnärliga inspiratörer?
- Lars Lerin försås. Han blev en förebild för oss i Rhodosgruppen. När vi såg hans bok Lejonen på Delos såg jag aldrig myntade vi begreppet ”att dra en Lerinare”. I största respekt förstås.
Börje Falemo är född 1947. Han bor och arbetar i Skara där han också driver en arkitektbyrå.

BO BORG

  Sotenkanalen i kvällsljus


090421
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst