Maria Amsjö, akvarell i collageteknik
Galleri Tvärgatan Skara
18 april-5 maj

 

SYMBOLER OCH STARKA FÄRGER
Maria Amsjö inspireras av myter
 

Akvareller i olika stil teknik och uttryck gör göteborgskonstnären Maria Amsjö. Man känner igen hennes bilder på att de är fyllda av många starka färger och symboler.

- Jag målar både i transparent och täckande vattenfärg. Jag jobbar också på olika papper som har olika uppsugningsförmåga. Det ger speciella effekter. Det blir nästan tredimensionellt när man för samman olika bilddelar målade på olika papper. Och det gör jag när jag gör mina vattenfärgscollage.


Jag och min skugga

Hennes bilder är fulla av symboler och berättelser.
- Jag jobbar absolut med symboler. En av bilderna handlar t ex om gestaltskiften, ett psykologiskt begrepp. En gudinna i en bild kan ju vara både en påtaglig form och en symbol.
- Jag inspireras av myter, berättelser och resor. Men också konsthistoria och folkkonst. Jag har ingen plan när jag målar. Mina bilder är inga illustrationer. Berättelsen uppstår under resans gång. Jag blir ofta själv både överraskad och förvånad. Jag målar och jag ser gestalter som jag målar vidare på. Ibland ser andra figurer som jag inte har vare sig planerat eller ens sett.


Skymningsvandring

Djur är en vanlig del av motivet i hennes bilder.
- Djuren i mina bilder är symboler för själsliga tillstånd och egenskaper. Jag är nog ett slags naivistisk symbolist.
Det andliga har en framträdande roll som underström i bilderna.
- De handlar om egna erfarenheter som kärlek och förhoppningar. Många upplever en sakral stämning i bilderna. Och visst handlar de ofta om andliga upplevelser. Men begreppen är knepiga. Jag jobbar ju med bilden därför att just den kan säga det jag menar.


Svart madonna

Maria Amsjö är född 1968. Hon bor och arbetar i Göteborg. Hon har gått många konstkurser, inte minst för att lära sig nya material och tekniker. Hon har jobbat med ikonmåleri, grafik och textil.

BO BORG

  
090421
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst