Karin Frendberg
Textil
Galleri Skarliden, Vara
18 april-3 maj


LUSTFYLLD MÖDA
 
Karin Frendberg broderar i silke

 

Karin Frendberg är en väletablerad textilkonstnär. Hon har genom åren arbetat i olika textila tekniker. Men sedan några år fördjupar hon sig i broderiet.
- Jag tecknar mycket. Och då ligger broderiet nära. Och ändå har de så skilda uttryck. Jag tycker om att arbeta med trådar. Broderiet blir så starkt känslomässigt hos mig.


Hon broderar med silkestrådar.
- Jag broderar på lintyg. Jag är förtjust i äkta material. Därför broderar jag också med silke. Kvalitet känns viktigt och bra för mig. Jag jobbar inte med några särskilda stygn. Jag bara kör på och gör som det blir bra på det sätt bilden behöver.
Att brodera med tunna trådar är ett tidsödande arbete.
- Det tar lång tid och mycken lustfylld möda att göra ett broderi. Därför är jag inte så spontan i broderandet. Jag har tecknat mycket innan, skissat och sparat idéer.
Hennes kompositioner är att slags montage av olika fragment av intryck. Det ger en ”hemvävd” surrealistisk känsla.
- En bild kan föreställa en dröm. Jag komponerar ihop olika intryck, yttre med inre som det passar den stämning jag vill åt. Det kan vara några vackra byggnader jag sett vid en promenad i Stockholm. Eller några hyllor. Jag kombinerar synintrycken med inre känslor.Det finns ett påtagligt men svårgripbart budskap i bilderna.
- Det är ofta en kvinna på bilderna. Alltid samma dam. Hon har drag av mig själv. Det kan vara jag eller någon jag känner.
- Jag är intresserad av känslor som uppstår inför livet och dess händelser. Det som vi kallar det existentiella och som är både så personligt och samtidigt allmängiltigt.
Man uppfattar bilddelarna i hennes bildmontage som symboler.
- Jag försöker konstruera situationer där det inre och det yttre samspelar. Jag vill omvandla situationerna till något eget. Och då får figurerna stå för något annat än bara sig själva. De blir det fysiska för något annat.
Hennes bilder har inga namn.
- Jag har börjat sluta att ha namn. Det poetiska och värderingarna ska få en chans att komma av sig själva och utifrån vars och ens egna förutsättningar och behov.Hennes arbetssätt låter sig inte regisseras.
- Jag tecknar mycket innan jag börjar brodera. Efter ett tag kommer spontaniteten. Många av mina konstnärliga idéer föds i arbetet. Jag jobbar med många förenklingar, men ingen plan.
Som så många konstnärer varken vill eller kan hon egentligen etikettera sitt arbete.
- Kanske skulle jag kalla min stil abstrakt föreställande. Man ser att jag gjort en flicka eller ett hus. Men man ser inte känslan direkt. Mina figurer kan vara småroliga. Kanske förföriska till att börja med. Efter hand kryper en känsla fram. Jag är intresserad av det sorgsna och det allvarliga. Då handlar det om livet.
Karin Frendberg är bosatt och verksam i Korsberga utanför Hjo. Hon jobbar också som lärare.
- Då stöter man på många situationer som behöver gestaltas konstnärligt .


BO BORG
 


 090420
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst