Björn Dahlberg, keramik
Ivan Dahlstrand, smide
Galleri Rosengången,Lerum
2/3-19/4


GÖR MÖNSTER I SVEPANDE DRAG
 

Björn Dahlberg jobbar skulpturalt i lera
 

Björn Dahlberg är en konstnär och konsthantverkare som är verksam i många tekniker. Akvarell och keramik är några. Just nu har han en utställning tillsammans med smeden Ivan Dahlstrand. På den här utställningen koncentrerar sig Björn Dahlberg på sin keramik.


- Jag är född 1943 och gick på Slöjdis, som det hette på den tiden, 1961-65. Jag jobbade också där en period som lärare i skrift och typografi. Jag har jobbat som reklamare och grafisk formgivare.
För tjugofem år sedan var han med och bildade en konstnärsgrupp.
- Vi är elva konstnärer som ingår i Ögruppen. Vi åker helt enkelt till öar och målar. Och vi reser i stort sett varje år. Vi har varit och målat på Färöarna, Stromboli, Manhattan och Samos för att nu bara nämna några.Han jobbar mycket som målare.
- Mest blir det akvarell. Det är roligt, men svårt. Svårigheten är utmaningen. Det har förstås blivit många landskap från öarna. Och vi i Ögruppen gör utställningar tillsammans ungefär vartannat år.
Hans intresse för måleri och flödiga akvareller går igen i keramiken.
- Jag jobbar enbart i ljus stengodslera och gör fat och skålformer. Min ambition är att jobba mera skulpturalt i lera.
På den här utställningen har han med några friare former i kastad lera.
-  Jag slänger leran mot en skiva och bygger av de platta sjok som bildas.Men han jobbar mest med brukskeramik. Sina fat drejar han på traditionellt vis på drejskiva.
-  Jag jobbar fritt. Testar. Blandar t ex stengodsglasyr med lergodsglasyr och får spännande effekter av det.
- När jag gör mina dekormönster jobbar jag med grova elementpenslar. På så sätt får jag mönster i några svepande drag. Jag jobbar kalligrafiskt med ett enda penseldrag. Jag lägger i stället mödan på att blanda glasyrfärgerna. Vill gärna skapa lasyreffekter.
- Jag har en hel del japanska influenser. Kanske särskilt det kalligrafiska. Och deras enkla skönhet är förstås en förebild. Så jag gör gärna lätta penselstråk och fria övningar med penseln.Två keramiker beundrar han särskilt. Signe Persson Melin för hennes pregnanata formspråk. Och Herman Fogelin för att han har en egen stil i sin kolorism.
- Jag har också gjort några vaser med inspiration av Alvar Aalto. Den är gjord i en gipsform och gjuten med flytande lera. Jag har också gjort en fiffig konstruktion för att få blommorna att stå vackrare.
Han  jobbar i en dov färgskala. Bohuslän och dess klippor och skär inspirerar. Det vått gröna mot de nästan rosa granithällarna är vackert.
- Jag visar någon enstaka fri skulptur, t ex Ikaros vinge.
Han  jobbar som formgivare, också.
- Formen är viktig för mig. Jag är också road av design och har bl a gjort en enkel men vacker och funktionell hylla. Jag gjorde en soppterrin som togs emot väl och visades på Liljevalchs konsthall, Det uppmuntrade mig mycket.
Björn Dahlberg ställer ut med smeden Ivan Dahlstrand.
- Våra verk klär varandra. Smide passar så fint ihop med min färgskala och tvärtom.


Ikaros vinge

Han är gallerist.
- Jag är allmänt konstintresserad och driver Galleri Edvin i Skövde. Har gjort det i två år nu, och visat 21 utställningar där.
Framöver ska han resa till någon grekisk ö i höst med Ögruppen. Men först ska Ögruppen ställa ut i Skövde.
-  Och jag ska ägna mer tid åt att jobba fritt och skulptur.


BO BORG
 


 090331
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst