DESIGNPRINSENS
 
VARDAGSVAROR

Stig Dahlin från Mariestad är en hängiven samlareStig Dahlin med skålen Margrethe 

 

I sjuttio år designade Sigvard Bernadotte över 10 000 föremål – allt från exklusivt silver till vägskrapor, konservöppnare, tyger och tunnelbanevagnar. Stig Dahlin var i slutet av mars på Rörstrands museum och föreläste om den framlidne prinsen, som han umgåtts med sedan han var liten. 

Tvillingbröderna Stig och Bo Dahlin är måna om att berätta  om ”designprinsens” livsverk och har visat sina samlingar i många muséer runt om i Sverige genom åren. När prinsen fyllde 90 år lånade Stig Dahlin ut en del föremål till en utställning på Nationalmuseum och det var då han fick upp ögonen för vidden av hans livsverk. Sedan dess har bröderna Dahlins samling utökats och några av föremålen visades upp under föredraget, som arrangerats av Röhsska Satellit Lidköping. Välbekanta och storsäljande föremål såsom plastbunken Margarethe, tillbringaren Trekanten och konservöppnaren Röda Klara, som de flesta svenskar hade på köksväggen på 1950- och 60-talet.
– Han brukade säga att det är i den grå vardagen de flesta av oss lever, så varför inte göra den lite vackrare, berättade föredragshållaren.


Välbekanta föremål

Åhörarna fick bland annat veta att det var Sigvard Bernadotte (1907–2002) som i slutet av 60-talet ritade den gula förpackningen till Marabou mjölkchoklad. Han har även gjort spelpjäserna till Fia med knuff, Alfa Lavals förra logotype och de kryddburkar i glas med blå plastlock som de flesta har i sina kryddskåp, av märket Santa Maria. De första burkarna hade lock av metall. Antikrundan har gjort ett inslag om bröderna Dahlins Bernadottesamling och i samband med inspelningen lånade programledaren Ann Lundberg ett par unika espressokoppar i som Stig Dahlin hittat i USA.
År 2007 skulle Sigvard Bernadotte ha fyllt hundra år. I samband med detta visade Livrustkammaren en utställning med föremål utlånade av bröderna Dahlin. Även Länsmuseet i Linköping uppmärksammade jubileet. Internationellt är prinsen mest känd för sin silverdesign, framför allt det han gjorde för Georg Jensen i Köpenhamn. Mindre känt är kanske att han ritade Facits klassiska skriv- och räknemaskiner, tillverkade i Åtvidaberg. Han designade även kläder för Hennes & Mauritz, ritade mönstret Virrvarr både till textil och till Perstorpsplattan som var populär på femtiotalet. En fyrkantig isvattenkanna i silver som han skapade år 1952 tillverkades senare i genomskinlig plast. I USA är det silver, mattor och möbler han är ihågkommen för, men i Sverige är det mer vardagsvarorna man minns, till exempel brödrostar i vaniljgult och ljusblått, kaffekannor och färgglada citruspressar, äggkoppar och picknickmuggar. Han designade även plastbrickan med tillbehör till maten som serverades ombord på SAS-flygen och flaskan till Explorer Vodka.
Enligt Stig Dahlin hade han ärvt sin konstnärliga ådra från sin mamma, kronprinsessan Margareta.
– Hon var annorlunda på många sätt och före sin tid både i stort och smått, berättade han. Hon inredde hemmet modernt i svart och vitt, ammade själv sina barn och tog spårvagnen till Djurgården när andan föll på. Hon har målat hundra akvareller som finns på Stockholms slott. När Sigvard ställde ut i Paris år 2001 hade han även med Margaretas konst och hon blev kallad ”en kvinnlig Monet”. Ett par månader innan Sigvard dog presenterade han ett par silverljusstakar med blomsterinspiration i form av margueriter – en hyllning till modern.
Sigvard blev den förste i familjen Bernadotte som tog studenten, i Lundsbergs privatskola. Han studerade sedan i Uppsala och blev också den första Bernadotten som tog en akademisk examen. 1929 ritade han ett fönster till kyrkan på Lundsbergsskolan. Han kom in på Konstfack där han läste under professor Olle Hjortzberg, som inspirerade honom mycket. Han var hela tiden intresserad av teater och skapade flera skisser till teaterdekorer. Han studerade teater i Tyskland och var anställd på ett filmbolag i Hollywood, där han gjorde scenografin till inte mindre än fjorton Tarzanfilmer. Stig Dahlin har i sin ägo Sveriges första ljudfilmsaffisch, ritad av Sigvard i funkisstil. Filmen hette ” För hennes skull”.


Sigvard Bernadottes design

Designprinsen flyttade så småningom till Danmark, där han inredde Skandinaviens första designkontor med filialer i New York och Stockholm. Han flyttade tillbaka till Sverige 1958. De sista tjugo åren hade han sin arbetsplats i Ulriksdals slott. Sigvard Bernadotte var produktiv in i det sista och ritade till och med sin egen gravsten, men enligt Stig Dahlin har han i Sverige mest blivit uppmärksammad för bråket om sin prinstitel. (Han förlorade sin prinstitel när han gifte sig med en icke kunglig tysk kvinna på trettiotalet och försökte under de sista decennierna av sitt liv förgäves förmå kungen att ge honom den tillbaka.)
– Han har fått mer uppmärksamhet för sin livsgärning efter sin död än han fick medan han levde, menade Stig Dahlin, som tycker att det borde finnas en permanent utställning av hans livsverk, helst i Ulriksdals slott. I väntan på detta turnerar tvillingbröderna Dahlin runt till olika muséer i Sverige, visar sin imponerande samling och berättar om denne gigant i industridesign.

AGNETA SVANHOLMBernadottekannan
 

090330
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst