Christel Copp
Grafik i väst
14/3-1/4

 
GRAFIK PÅ SITT EGET SÄTT
Christel Copp spelar på invanda mönster

 

En stor hamn i Fjärran Östern, dit rör sig associationerna när ögonen söker sig till Christel Copps grafik. Starka färger som pockar på uppmärksamhet är hennes bilder i ett nötskal.

Som när solens sista strålar sänker sig över en hamnarnas hamn för oceangående fartyg, det är en upplevelse av de bilder Christel Copp har med till utställningen. Som så ofta finns den föreställningen bara i betraktarens huvud, men konstnärens grepp i det här fallet att ha orange som en dominerande färg är bidragande.
– Inom konstvärlden är det tabu med orange och rosa, förklarar Christel Copp. Jag har dessutom tagit triviala motiv som hamnar och blommor för att försöka ta dem vidare.


Speglingar

Hamnmotiven har hon fått många reaktioner på, en amerikansk besökare utbrast att det förstås var från Boston som motivet var hämtat, medan andra betraktare har tolkat dem som för dem kända hemmavatten.
Inte alla hennes grafiska arbeten går i samma starka signalfärg, men det är något man upptäcker efter en stund.
– Det slår aldrig fel, när besökarna kommer innanför dörren ser de alltid bilderna med de varma färgerna först. Sedan, efter en stund ser de också bilderna som är gjorda i kalla färger, berättar Christel Copp lätt road.
En serie bilder med blommotiv har kommit till efter en fundering kring växters livsvillkor om de enbart hade månljuset som ljuskälla.


Gåtfull glaciär

Hon är fullt medveten om effekten av hennes färgval i grafiken, och förklarar reaktionerna med att hjärnan hos oss är inställd på att se och upptäcka varma färger först. Sedan romartiden har vår kultur också givit formen företräde framför färgen, konstaterar hon.
Oavsett om vilka motiv det handlar om använder hon sig av ett expressionistiskt arbetssätt genom att inte avbilda direkt utan bara låta upplevelsen och tolkningen av en miljö komma i tryck.


Nattanemone

Christel Copp gör ”fel” inte bara när det gäller färg och motiv. Hon trycker också i omvänd ordning. Tekniken är i grunden träsnitt, men hon använder plastskivor för att få till de tunna färgskikten med laserande färger. Färgen trycks en åt gången efter en noga beräkning för att få till rätt nyanser i den färdiga bilden.
Tekniken med tryck av plastskivor har Christel Copp hämtat från USA där hon vistades 1995 för bland annat föreläsningar i Chicago, som representant för vänstaden Göteborg och Högskolan för design och konsthantverk.
– Jag har lärt ut tekniken till ett flertal, men det är ingen annan som tagit efter, säger Christel Copp aningen förvånat.

KENNETH ERIKSSON

 
Vägen genom jord

 
 

090322
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst