Claes Hake
Skulpturer, målningar, teckningar

Galleri Stockselius, Skövde
28/2-153
 

SKOJIGA SMÅ GUBBAR
 Claes Hake får terapi för nävarna

 

På Galleri Stockselius i Sövde visas en utställning med små skulpturer och stora målningar på papper av Claes Hake. Hake har en viss anknytning till Skövde sedan tidigare. Dels har han ställt ut i Konsthallen. Och han har en mycket märklig skulpturgrupp utanför Posten i centrala stan. Och helt nyligen invigdes en stor skulptur i en rondell i Timboholm utanför Skövde.

-   Två drängar skulle 1904 gräva bort en kulle i Timboholm. Där hittade man Sveriges största guldfynd. 8 kg!!! Jag fick skissa på en en rondellutsmyckning dit. Och nu är den utförd. Det är bara ljussättningen som saknas.Nu han visar några smågrejeor han gjort.
- Jag gillar att göra stora skulpturer. Jag gör för det mesta stora grejor för att det är intressant att jobba så. Jag har inte gjort små skulpturer sedan sjuttiotalet. Det är allt för kallt i ateljén för att kunna göra något vettigt. Jag var tvungen att söka mig till en mindre uppvärmd lokal, resultatet ser ni här.
Alla skulpturer är unika och gjutna enligt cire perdue-metoden, ”förlorat vax”.  Dom är patinerade med svavel, lever eller bemålade med olja. Socklarna är i ek eller agorbé.
- Jag gjorde 150 stycken. Gjorde dem direkt i vax. Sedan har de gjutits i brons i Thailand. Dom tål mera i brons. Folk vill facka in en. När jag skulle visa 100 skulpturer på ett galleri i Göteborg undrade folk: ”hur faan ska han få in hundra stenskulpturer i ett galleri?” Sten blev det inte, men tji fick dom ändå.

 

Motiven är bara skojiga små gubbar.
- Terapi för nävarna. Porträtt av kamrater. Många är nidbilder av mina vänner Olle och Mona Skagerfors.Målningarna är vax, olja och handgjort papper från Indien.
- Ibland arbetat jag med skulpturer, ibland tecknar jag eller arbetar med konstruktionsarbeten. När jag jobbar med sten är det väl förberett.  Skissat. Hållfasthetsberäknat. Gubbar och bilar ska komma. Det handlar om logistik och i förlängningen pengar. Då känns det fantastiskt som kontrast att bara lägga ut ett papper på golvet och göra vad det blir.- Teckningarna kan se ut som dom stora bladen. I det här fallet har jag arbetat med akryl, järnoxid och grafit på ett handgjort papper från Nepal. Jag kan lösa en del skulpturala problem genom teckningen. Men man kan lika gärna se dem som självständiga arbeten.Nått nytt med skulpturen Bohuslän som stått på centralstationen i Göteborg och blivit ett slags följetong?
- Den har dansat runt i tjugofem år. SJ kommer att renovera skulpturen och skänka den till Göteborgs kommun. Den ska svetsas och patineras i Thailand och jag ska dit i nästa vecka för att övervaka arbetena.Har du någon stil?
-
 Om man gör ett verk som blir uppmärksammat 1963. Om man sen upprepar det kallas det stil. Det är bara idioter som inte förändras som håller på med sådant.
Claes Hake har fler projekt på gång. Han ska ha en utställning på skissernas museum i Lund där han ska visa modeller och konstruktionsritningar han aldrig ställt ut tidigare. Och så ska han ha en utställning med teckningar i USA. Jobba vi med en utställning på Millesgården.
Diret efter intervjun skulle han åka  till Karlstad för att se ut en plats för en skulptur.

BO BORG

 


 


090307
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst