Kjell Ekström
Akvarell
Galleri Rita
21/2-5/3


MED SPÄNNING SOM LYFTER FRAM DET SKÖNA
 
Kjell Ekströms teknik ger skarpa akvareller
 

Åländske Kjell Ekström har under sin tid som akvarellist experimenterat en hel del med tekniken. Han konstaterar dock att inget är nytt under solen.

I utställningen visas bilder från åländska skärgården och från italienska Bellagio. Torsobilder är ett tredje tema. Men om Bellagiobilderna är de som mest låter tala om sig från Kjell Ekström själv beror det på att han i sällskap med ett flertal andra europeiska konstnärer bjöds på en vecka av staden, allt i syfte att förlänga turistsäsongen och marknadsföra staden. Kjell Ekström konstaterar att PR-tricket fungerar, för efteråt har han rekommenderat orten till flera vänner.
Som så många andra akvarellister har han börjat sin konstnärsbana med akryl.


Bellagio

Akvarellen fick vara ett substitut när det inte fanns tid och tillfälle till mer genomarbetade bilder. Men sedan mitten av 80-talet har Kjell Ekström utforskat akvarellens möjligheter. Bland annat har han haft Arne Isacssons lärjunge Anders Wallin som läromästare.
– Anders Wallin visade mig en gång prov på olika tekniker, och jag nämnde att jag hade gjort samma sak hemma. Anders Wallin trodde mig inte, men när han kom på besök fick han se att jag hade gjort samma sak, berättar Kjell Ekström som bland annat provat på falsk teckning och avsköljningar.
– Men inget är nytt under solen. Man sitter ensam hemma på sin kammare och tror att man kommit på något nytt. Arne Isacsson får ofta äran av att ha uppfunnit akvarellen, men det han har gjort är att han lyft upp den och skrivit böcker. Akvarellen har funnits betydligt längre, och många har experimenterat med den, menar Kjell.


Plantor

En av de tekniker han använder sig mycket av är ytspänningen i vattnet, för att göra skarpa teckningar med ibland stora enfärgade ytor i bilderna.
– Gillar att fylla ut hela bilden med färg. Om jag lämnar vitt någonstans ska det ha betydelse, säger han och gör en kritisk jämförelse med andra akvarellister där vita marginaler har lämnats för att färgfält inte ska flyta ihop.
Hans åländska öar ser ut att flyta i vattnet.
– Jag är väldigt fascinerad av ljusspelet, av reflexerna, av vattenspegeln. Det är sådant man ser i jämnhöjd med havet, förklarar ålänningen som äger en egen kobbe i skärgården.
– Jag målar bara intrycket av landskapet, vill ha en drömsk känsla i mina bilder.


Växtkraft

Några av hans bilder med människor som ”modeller” är hämtade från en vistelse i Senegal och gränsövergången till Gambia. Många fattiga samlades där, bland annat yngre pojkar för att eventuellt lyckas tigga åt sig något användbart från de mer bemedlade. Fast de pojkar som Kjell Ekström har fångat i bild har en annan resning och utstrålning än den som fattigdom ger.
– Mina bilder är en hyllning till det sköna i livet.

KENNETH ERIKSSON

 
 

090301
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst