GLASKONST PRYDER SJUKHUS
Eva Ullberg arbetar med kontraster 

Eva Ullberg i ateljén


Nyligen invigdes en ny sjukhusbyggnad i Lidköping med utsmyckningar av glaskonstnären Eva Ullberg. Det är fönster i två våningar i korridoren som förbinder den gamla sjukhusbyggnaden med den nya. Nu lägger hon sista handen vid verket Fyra årstider, som  ska sättas upp i Karlstad Centralsjukhus i slutet av mars.

Till skillnad från konstglaset i så kallat digitaltryck som gjordes till Lidköpings sjukhus kommer utsmyckningen i Karlstad att göras i härdat och blästrat glas. Hon fick uppdraget så sent som i december förra året och som så ofta tidigare har hon hämtat inspiration från naturen. Glasväggarna kommer att fyllas av hennes teckningar av växter i olika stadier, från blomning till vinterdvala, i två av sjukhusets våningsplan. En modell i skala 1:10 visar hur det kommer att se ut.


Eva Ullberg med modellen

Sedan hon bestämt sig för motivet följde ett mödosamt arbete med att teckna av blommor, löv, kvistar och kottar –  teckningar som scannades in i datorn. Vissa bilder gjorde hon spegelvända, förminskade eller förstorade. En kopieringsfirma tryckte schabloner eller mallar med de olika mönstren i Fyra årstider, i skala 1:1. Nästa steg i processen var att för arkitekten med flera presentera en skiss och modellen i skala 1:10 tillsammans med ett utsnitt av konstverket i full skala, teknisk beskrivning och kostnadsförslag. 


Eva Ullberg vid datorn

Hemma hos Eva Ullberg i Lidköping ligger en glasskiva med stora blå löv på arbetsbänken i ateljén. Större ytor som inte ska blästras är avskärmade med vit tejp och med en smal pensel fyller hon i detaljerna i löven  med vanligt trälim, som färgats blått för att underlätta arbetet. Limmet stelnar och ytan under undgår blästring och blir genomskinlig.Hon har en blästringsmaskin och kan prova sig fram i mindre format, men slutprodukten skickas till en småländsk firma som blästrar och vidare till Lenhovda, där fönstren sätts ihop med isolering och senare i fönsterkarmar.


Höstlöv kallar Eva Ullberg de här formerna

Eva Ullberg har haft flera offentliga uppdrag. Hennes verk finns bland annat i Strömstads sjukhus, på Akademiska sjukhuset i Uppsala, sjukhuset i Lidköping, Jönköpings Länsteater och  Bäckedalsgymnasiet i Jönköping, Journalisthögskolan i Göteborg samt i bostadsområden och på kontor i Skövde. Hon är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska i Göteborg med flera muséer. Hon är utbildad i Orrefors Glasskola och på HDK i Göteborg och driver sedan 1976 en egen studioglashytta i Lidköping.  

AGNETA SVANHOLM

 
 

090228
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst