Roj Friberg


Roj Fribergs associativa bilder till August Strindbergs Spöksonaten utspelas i borgerliga instängda interiörer i skymningsljus. Vissa är direkt inspirerade av scener med dramats groteska figurer, i andra har han byggt vidare på sina intryck.
Ett motiv han gillar speciellt är folk som sitter och hänger runt ett bord. Andra uttrycker stämningar, mer eller mindre spöklika.


– Sekelskiftssalonger ligger mig varmt om hjärtat, säger Roj och tänker bl a på sin scenografi till Maria Stuart av Benjamin Britten på Stockholmsoperan.
– Spöksonaten är det mest spelade dramat av Strindberg, ett absurdistiskt stycke som påverkade Ionesco.
Roj utförde de 15 grafiska bilderna i portföljen (160 av var) 1988–93.
Initiativet kom från en norsk grönsaksgrossist i Oslo och en fransk skådespelare som tidigare gett ut Ibsen som grafiska portföljer i Norge. Litografierna trycktes på sten hos den danske tryckaren Bramsen i Paris.
– De åkte till Sverige, tog kontakt med Lena Cronqvist och mig. Vi sa ja både två, Lena åkte ner till Paris före mig.
Roj valde dock att göra sina bilder på plåt i Malmö, i offsettryck.
– Först hade jag tänkt ta Till Damaskus men när någon att att det var många husfasader i Spöksonaten ändrade jag mig. För läsförståelsen måste man se bilder inom sig och det finns scenanvisningar, säger Roj.
Han jobbade som scenograf på operan i Stockholm vid den tiden och var van vid scenrum och dessutom gjort kostym. Redan 1970 jobbade han med legendaren Alf Sjöberg. 1987 gjorde han Medea på Sydneyoperan.
– Men jag har inte gjort jobb med Strindberg.
På en vägg tronar en Pinochetliknande bild av gubben Hummel men han ingår inte i portföljen.

JAN BERGMAN

Grafik i Väst
2-21/10 2004

Copyright Zenit, kulturtidningen i Väst