Ove Hjälmgården
Målningar
Galleri Aveny
31/1-15/2


 BILDER SOM VILL TRÄDA FRAM OCH STANNA KVAR
Ove Hjälmgården tecknar ett eget språk

 
 
Ove Hjälmgården låter språket träda fram i rummet.
– Om bilden ska vara läsbar måste den ha anknytning till annat, till annan konst. Det är väl där ambivalensen uppstår, misstänker jag, säger han.


Ambivalensen hänger dock inte runt konstnären i det här fallet utan kring hans målningar. Att Ove Hjälmgården har valt vitt som bas är förstås ingen tillfällighet, det för tankarna till vitt skrivpapper som bakgrund för språket. Men han säger att han lika gärna kan ändra till svart i nästa målning.
När bilden är färdig har han fått till en bild där språket träder fram i rummet för betraktaren, med ett frö som grott ur språkliga uttalanden. Han berättar om hur Rilke vid ett tillfälle kritiskt jämförde sina samtida konstnärer, där många beskrevs som att måla vad de såg, medan Cézannes bilder i Rilkes ögon sa: ”Det här är det”. Ove delar Cézannes relation till konsten.


Okänd

Hans språk är dock ett språk utan känslor.
– Tänker inte på det sättet, säger Ove Hjälmgården som de senaste 30 åren har jobbat som lärare på Västerås Konstskola vid sidan av sitt eget konstnärskap.
Det är också ett språk utan konkreta ord, varken i början eller slutet av den skapande processen.
– Där finns en ambivalens i bildskapandet.
Hans målningar ser spontana ut, och visst har han en expressivt uttryck vars utförande kan gå snabbt. Dock utgörs grunden till stor del av teckning. Ove Hjälmgården arbetar ändå på samma sätt som många andra konstnärer med att tidvis ställa undan arbeten för att de ska få mogna.
– Jag kommer till ett läge där bitarna biter tag i varandra. Bilderna måste sluta oroa mig, de är för privata när de oroar mig och då har de inte blivit egna verk, förklarar han.


Från sidan

Som lärare i gestaltande konst borde överblicken över konsthistorien vara rätt skarp, och det är den säkert också hos Ove Hjälmgården. Det är dock inte nyss nämnde Paul Cézanne som Ove har som främsta förebild när han får frågan. Klämmer man honom på namn nämner han bland annat Torsten Andersson och Karin Wikström.
– Jag gillar allt som är bra, jag tittar på allt.

KENNETH ERIKSSON
Aktör A

 

090205
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst