GALLERIROND våren 2006 Zenit, kulturtidningen i västHyllar kvinnoarbete
 
Monica Funck blandar marmor och plast
 
 

Marmorskulpturer blandas med verk av återvunnet material i Monika Funcks skapande. Andra delar är färggranna fotografier och blyertsteckningar av ”badflickans badmössa”.

 

Ett av rummen är vigt åt skulpturer av olika slag. Belysningen är omsorgsfullt uppriggad; den är en integrerad del av verken. Glödlampor i skulpturerna är ett genomgående tema. Ett verk heter ”Solregn” eller kanske ”Tårarna faller som regnet gör”. Maria Funck har inte bestämt sig.

Monica Funck tillbringar mycket tid med att arbeta med sten uppe i Bohuslän.
- Jag gillar att arbeta med sten, det är en utmaning, jag vill se om jag rår på det. Sedan är det kul för att alla människor har en relation till sten. Frågar jag dig har du säkert ett stenminne att berätta om.

 
 

Ett annat rum är vigt åt tavlor. En badmössa är avbildad i blyerts på minst fyra tavlor.

- Det är badflickans badmössa. Badflickan är en karaktär som har hängt med länge. Jag har en del sådana, Spindelmamman är en annan.

I det minsta rummet hänger bara ett verk. ”Puss Hej” heter det och är gjort av ett duschdraperi. I olika fack sitter fotografier av diverse hantverkade föremål, grytlappar till exempel.

- Det är en hyllning till kvinnoarbete. En hyllning till alla kvinnor som har suttit och virkat och stickat de här grejerna och till all omsorg som de har lagt ner.”Puss Hej” heter den eftersom min dotter brukar säga det i telefon.

Monica Funck föddes 1958 i Tönsberg, Norge och är bosatt i Göteborg sedan 1970-talet. Hon arbetar framför allt i sten (granit, marmor, kalksten), och teckning, men ibland med andra material, t ex andrahandsfynd, plast och textil.

 
 

Hennes arbeten blir berättelser som i ¨Lucia väntar på sej själv¨, 2001, ¨Slow life¨ 2001, ¨Serendipity¨ 2004 och ¨Samlar på sol¨ 2004-.
Berättelserna innehåller både teckningar, och skulptur, ibland foto och installation.


Senaste separatutställning var på Lysekil Konsthall, aug. 2005. Rese- och arbetsstipendier till Grez-sur-Loing i Frankrike, Carrara/ i Italien, Brac i Kroatien och Lofoten i Norge. Hon är utbildad vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän, och Dômens Konstskola, Göteborg.

 
 
MAX JERNECK