Mia Frankedal
Galleri Stockselius
bilder på emalj och glas
17/1-1/2


VARDAG OCH SURREALISM 
Mia Frankedal gör små berättelser

 
 
En dubbelutställning som visar verk av de båda göteborgsbaserade konstnärerna målaren Mia Frankedal och skulptören Vladimir Stoces höjer temperaturen i Skövde.

Maria Frankedal är född 1957. Hon bor i Hindås men arbetar mest i Göteborg. Är på
Kollektivverkstan mest varje dag.
- Jag ser mig själv som kulturarbetare. Arbetar mest med konst på olika sätt. Ställer ut. Undervisar. Jag jobbar också som konstkonsult åt västsvensk byggkonst.
- Vi jobbar mot privata byggherrar för att skaffa utsmyckningsuppdrag åt konstnärer. Vi strävar efter att komma in tidigt i byggprocessen. Och vi jobbar gärna med konstnärer som aldrig gjort utsmyckningar tidigare.


Pojke

Hon ville göra något riktigt speciellt till den här utställningen.
- Så jag valde att arbeta tillsammans med en kollega, skulptören Vladimir Stoces.
- Vi har hjälpts åt med det glashus som är specialbyggt för utställningen. Vladimir som är arkitekt ritade storformen. Glashus och glashus förresten. Det är väl snarare en glasinstallation i husform.
Vladimir och Mia har ställt ut ihop tidigare.
- Det fungerar utan att vi behöver göra så mycket. Vi har väldigt olika uttryck, men det stämmer ändå alltid på slutet.

Beskriv ditt skapande?

- Jag vet inte vad jag gör. Jag bara jobbar. På den här utställningen visar jag också en del emaljarbeten. Jag gick en kurs för en emaljkonstnär och fastnade för möjligheterna. Jag för över foton med hjälp av en screenteknik.


Fågel

Hon gör hela processen själv.
- Det är en oemotståndlig utmaning att lära sig behärska det blanka, säger hon.
- Jag är väl främst målare. På den här utställningen har jag dock valt bort det vanliga måleriet. Men som målare jobbar jag också på glas; jag använder emaljfärg, screenar och sprejar. Emaljfärgen ger ett helt annat uttryck när den blir transparent på glaset.
Hon skildrar en blandning av vardag och surrealism.
- Jag använder bilder som redan finns, som jag har sett eller som bara finns inom mig. Jag manipulerar och kombinerar tills det känns rätt. Det finns ju något man längtar efter och därför vill ge ett uttryck. Det handlar både om det vardagliga, det som står en nära, och det stora.
Ofta jobbar hon med t  ex en egyptisk prinsessa i ett rymdlandskap. Till det kommer färgens och formens egna berättelser.
- Jag vill inte prata liv i mina bilder. Men jag känner att de är viktiga och måste göras. Jag bryr mig inte om vad som är i tiden. Jag litar till min nyfikenhet att gå vidare. Det tråkigaste är ju om man upprepar sig. Jag går på en abstrakt oformulerad känsla som jag får lita på.
- Det är en gåta även för mig hur resultatet blir som det blir.


Rymdängel

Vad handlar bilderna om?

- De är små berättelser. Kanske små noveller i bild.  T ex Växtväktaren. Ett slags växthus och växter med gyllene hår. Det lyser i huset. Det finns något viktigt där.
Färg är viktigt.
- Svårt, men känsloladdat. Vill blanda ruffigt med guld. Vill driva upp ett ljus med färgerna.

Vad ska du göra nu när utställningen är klar?
- Just nu jobbar jag med ett utsmyckningsuppdrag i Högsbotorpshemmet.
Det handlar om en fasadutsmyckning, en glasentré, en emaljerad vägg
och en ljusskulptur.

BO BORG 

Mia Frankedal och Vladimir Stoces

 

Vladimir Stoces >>>


090123
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst