Margareta Laustsen
måleri
Mariestads Konstförening
Vadsbo Muserum
19/1-1/2

 
PLATSER OCH ÖGONBLICK
 
Margareta Laustsen vill förmedla synintryck
 
 
Mariestads konstförening har sina utställningslokaler i Vadsbo museum. Hela våningen ovanför är ett en stor utställningshall för konst av olika slag där man regelbundet visar konst av olika slag. Men vernissage den 17 februari visas där nu en utställning med målaren Margareta Laustsen ( f 1951).

- Jag är född i Marstrand och bosatt och verksam i Ulricehamn. Jag har jobbat som konstnär på halvtid de senaste 10-15 åren.
- På den här utställningen visar jag ett trettiotal verk från de senaste åren, under rubriken Illusioner och synvillor. För det är vad mina bilder är helt enkelt.- Jag målar i akryl för det mesta. Jag använder pensel och kniv och texturpasta ibland. Jag gör abstrakta motiv inspirerade av natur och arkitektur. Jag använder varma färger Ibland jordfärger. Jag undviker kalla färger. Har t ex alltid haft svårt att måla med blått. Därför är det förstås en särskild utmaning.
- Jag försöker skapa former och skuggor på ett sätt som ger betraktaren möjligheter att bilda nya rum i bilden. Och det är färgen, inte teckningen som ska bilda rummen.- Man kan kanske inte alltid känna igen mina målningar som mina. Jag vill inte fastna i en viss stil. Jag vill ge mig själv möjligheter att utvecklas. Jag jobbar helst med mellanfärger som jag blandat till min smak. På samma sätt ser jag linjer och former och deras samverkan på mitt sätt. För mig är mina målningar alltid vackra när de är klara.Vad handlar dina bilder om?
-  Målningarna handlar om den känsla jag befann mig i när jag började måla. Men motivet och uttrycket ändras under arbetets gång. Jag vill att motivet ska fördela sig över hela ytan. Jag studerar formationer i naturen och egenheter i byggnader.
- Vi som målar ser naturen på ett speciellt sätt. Jag vill fånga speciella platser och ögonblick. Jag tycker om det jag ser i naturen och det vill jag förmedla till andra. Jag tycker mycket om fina mönster och färger.-  Naturen är det vackraste vi har och det vill jag förmedla. Men jag målar inte av naturmotiv. Jag abstraherar och det innebär en förvrängning av verklighet för målningens syfte. Men jag berättar inte med mina bilder utan vill förmedla känslor och synintryck.
-  Jag vill att man ska återkomma till mina målningar många gånger. Det är då de kommer till sin fulla rätt. För det gömmer sig saker i dem man inte ser direkt.Vad gillar du själv för konst?
-  Jag söker mig gärna till bilder av Lars Lerin och Gustav Klimt.

Vad ska du göra efter den här utställningen?
-  Nu ska jag jobba intensivt inför konstrundan i Ulricehamn och konstrakan i Tranås.

BO BORG

 

 

090122
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst