Kvarteret Baertling
Högskoleområdet
Halmstad


OLLE BAERTLINGS KONST UTSMYCKAR HÖGSKOLA
 
Uppmärksammas med eget kvarter
 
 
Området kring Högskolan i Halmstad har utnämnts till Kvarteret Baertling. Flera konstverk och flaggor av konstnären finns på campus och fler är att vänta.
– Det här är egentligen bara början, säger Hugo Palmsköld, chef för sektionen humaniora och ansvarig för utsmyckningen av Baertlings kvarter.

Redan 2004 utsåg Halmstads kommun området vid Högskolan till Kvarteret Baertling. Enligt Hugo Palmsköld har konstnärens släkt ägt mark på området och själv är Baertling född och uppvuxen i Halmstad (1911-1981).
– Det är ett sätt att fästa uppmärksamheten på en av Halmstads många intressanta konstnärer, säger Hugo Palmsköld.


Asamk, skulptur

Med hjälp av Baertlingstiftelsen har flera verk av konstnären uppförts på området. Bland annat den stora skulpturen Asamk – en 15 meter hög skulptur i metall – som egentligen var avsedd att uppföras på Sergels torg i Stockholm redan 1961. Tanken var då att den skulle vara hela 85 meter hög, men projektet genomfördes aldrig.
Två av hans målningar pryder väggarna i Trade center och i en av föreläsningssalarna finns ett tio meter långt draperi gjort efter en oljemålning från 1959. Även flera flaggor med motiv från konstnärens målningar vajar i vinden.
– Konstverken tillför väldigt mycket. Inte minst flaggorna hjälper till att sätta färg på området, säger Hugo Palmsköld som menar att utsmyckningen förbättrar Högskolans campus, för både lärare, studenter och besökare.
Ytterligare tre skulpturer finns, men är just nu under renovering. Så småningom är det tänkt att campus ska få ännu fler skulpturer och flaggor.
– Vi kommer att få ungefär lika många flaggor till och tre-fyra skulpturer till, berättar Hugo Palmsköld.
Även ett par fotografier tagna av konstnärsfotografen Lennart Olson föreställande Olle Baertling finns, men har ännu inte hängts upp.


Olle Baertlings tio meter långa draperi hänger i en av föreläsningssalarna

När Kvarteret Baertling ska stå färdigt är inte klart men Hugo Palmsköld hoppas att kommunen ska skynda på att färdigställa utsmyckningen.
Att det finns en koppling mellan Halmstad och en av Sveriges mest kände konstnärer är en tillgång, tycker han.
– Baertling var en väldigt uppmärksammad konstnär som hade ett kompromisslöst formspråk samtidigt som han var en engagerad debattör. Han hade förmånen att bli uppmärksammad i Paris och fanns med i internationella kretsar, säger han.
Olle Baertling föddes 1911 och flyttade till Stockholm som 17-åring där han utbildade sig till bankman.1948 reste han till Paris för konststudier och fick sedan mycket uppmärksamhet i de franska konstkretsarna men också internationellt. Han gjorde sig främst känd för sina abstrakta målningar som dominerades av starka färgfält och svarta linjer. Hans stil kallades för ”öppen form” med trianglar och diagonaler som skapade öppna spetsiga vinklar.


Hugo Palmsköld

Vad har du fått för respons på konstverken?

– Folk har varit väldigt glada, framför allt för flaggorna eftersom de är så färgstarka. Sedan finns de dem som upplever konstverken som lite svåra. Men konst är inte alltid lätt – ibland behöver man en utmaning som ruskar om en, säger Hugo Palmsköld.

Vad tycker du själv om Baertlings konst?
– Det är spännande och djärvt, inte minst för att det är gjort med en sådan övertygelse. Han imponerar genom att han är så kompromisslös.

LINDA LUNDELL

 


 


081220
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst