Sköna Sånger - Följ med på en musikalisk resa i operans värld.
Ett program sammanställt av Anette Bod och Tomas Lind
På Scen : Anette Bod, Tomas Lind och Bernt Wilhelmson
Premiär 25 oktober på Göteborgsoperans skövdescen
Föreställningar i oktober och november


OPERA KAN VARA LIKA BRA SOM EN ROCKLÅT
 Tomas Lind sjunger höjdpunkter

 
I Göteborgsoperans nya landsortsprogram får vi möta två av Göteborgsoperans två sångstjärnor tenoren Tomas Lind och Mezzosopranen Anette Bod.
De sjunger en parad ur operans mest folkkära greatest hits och har litet torrt men pedagogiskt mellansnack.


Vi får höra bland annat sånger av Verdi, Mozart, Puccini.
Efter paus gör de en kortvariant av operornas opera, Bizets Carmen. Och den musiken tål alla sammanhang och tolkningar. Och det var förstås rena lördagsgodiset att få ett koncentrat av höjdpunkter.


- Jag började med opera väldigt sent. Innan tyckte jag opera var väldigt besvärligt. Jag tyckte till och med att opera var förskräckligt. Men jag, liksom många idag förlorar mycket genom att ha förutfattade meningar. Men på en fest satte någon på en operaskiva och spelade La Donna e Mobile och jag föll totalt, säger Tomas Lind.
Han blev intresserad av vokalapparaten.

- Rösten alltså. Var det nåt man var född med, eller kunde man skapa en röst. Jag slog upp en sångpedagog i telefonkatalogen. Han tyckte inte jag kunde sjunga, men jag fick börja. Och på den vägen är det. Jag jobbade på Folkoperan ett år. Började sen på Operahögskolan 1987. 1989 började jag på Göteborgsoperan. Nuförtiden gör jag stora roller.
Han har gjort de flesta rollerhan vill.
- Jag kan nämna bara rollen som Des Grieux i Puccinis Manon Lescaut på Stockholmsoperan. Där har jag också gjort Don Carlos i Verdis opera.

- Jag tycker att opera kan vara minst lika bra som en rocklåt. Och det finns mycket i operornas berättelser som ger paralleller till dagens händelse, som svartsjukemord t ex.
- I Sköna sånger har vi gjort en serie arior med presentationer. Vi, min medaktör, mezzosopranen Anette Bod och jag har valt en repertoar som passar våra röster. Våra röster passar bäst för tyngre dramatiska låtar.
De har försökt hitta sånger vars budskap har bäring på samtiden.
- För tragedin berör i alla tider. När jag började med opera i 27-årsåldern skulle jag inte gråta om man slog mig i huvudet med en hammare. Men den tragiska operan grep mig till tårar.
- Opera griper och släpper känslor. Den arbetar med förhöjning. Det behövs yviga gester för att synas. Och sättet at sjunga är skapat i en tid när det inte fanns förstärkning. Folk tycker att  det låter litet udda och att operorna är för långa. Det är mänskligt, vi vill hellre fly från problemen än att gripa sig an dem.

De gör ariorna till Bernt Wilhelmson eminenta pianoackompanjemang.
- Men det är klart att vi hellre skulle vilja ha en orkester. Men ska man turnera i bygdegårdar så….Men å andra sidan i ett litet operahus som i Skövde får man fram den fysiska kraften i operan.
Det blir sex föresällningar i Skövde och turné på landsbygden. Vi spelar under oktober och november.

Favoritopera?
- Othello av Giuseppe Verdi

Favoritoperasångare?
- Pavarotti var oslagbar som sångare.

Vad gör du efter den här turnén?
- Jag ska ha en huvudroll i Janáceks Katja Kabanova på Göteborgsoperan. Och parallellt ska jag spela i Manon Lescaut , Och så nåt som är mycket hemligt…

BO BORG
 

 

081120
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst