Bruno Knutman
Målningar
Skövde Konsthall
10/10-16/11

MÅLAR KOMMENTARER TILL VÄRLDSLÄGET
Bruno Knutman är alltid i närheten av motivet
 

Bruno Knutman uttrycker sig med ett berättande måleri fullt av personliga symboler och kommentarer till världsläget. Den nya utställningen kallar han Skördetid.
- Jag skördar mina bilder från de senaste femton åren, säger han.


Målningarna är inga fantasibilder.
- De är gjorda på speciella platser. Jag är alltid i närheten av motiven när jag gör dem. Figurerna dyker upp när jag sitter och skissar. De här bilderna skiljer sig markant från dem jag gjort tidigare.Han jobbar med ett slags symboler.

- Här finns t ex en figur som symboliserar jorden. Han har fått människogestalt med ett blankt ansikte. Födelsen och döden finns också närvarande.
- Jag målar som jag känner. Jag tror det finns en positiv grundsyn. Det är inga sagomotiv. Det som ser ut som spöken är figurer vars drag jag inte får tag i.
Han är född 1930 i Malmö. Pappa var hobbymålare och han började själv måla i femtonårsåldern. Gick på Valands konsthögskola i Göteborg med start 1956. Hade bland andra Torsten Rehnqvist som inspirande lärare. Har också gått på Academie Libre i Paris och Polytechnic Art-School i London.- Jag jobbade mest med tuschteckningar på sextio - och sjuttiotalen och är nog mest känd för dem. Bl a kom en bok med mina teckningar ut som hette Bakom Hörnet, berättar han.

- Min konst handlade redan då mycket om barndomsminnen. Konsten blev ett slags terapi. Det var ett berättande tecknande.
Bilderna handlar om något som har hänt.
- Ofta tar jag en del från en tidigare bild och den får bli utgångspunkt för en ny. Jag såg mycket färg och ljus i mina svartvita teckningar. Det bara blir så jag måste göra det. Det blir inte rätt annars.
I början av 1990-talet slutade han att teckna tvärt och började måla.

BO BORG
  081027
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst