Petri Hytönen
Jenni Tuominen
Galleri Thomassen
18 okt – 12 nov

MÅLANDE SPELARE OCH SPETSIGA TECKNARE
Petri Hytönen och Jenni Tuominen inspireras av filmer

Petri Hytönen: Gta - Mission, 2007

Petri Hytönen är känd för sina stora akvareller. 2003 ställde han ut på Nordiska Akvarellmuseet och har också ställt ut på Göteborgs Konstmuseum. Dessutom har han spelat dator- och videospel så länge de funnits.

– Spelen har varit och är en fantasivärld där jag kan fly verkligheten för att koppla av, glömma, vara ensam och göra saker som jag aldrig annars skulle göra. I spelen kan jag samarbeta med datorn interaktivt och dessutom spela i grupp.
– En av mina absoluta favoriter är det gamla Commodore-spelet Winter Olympic Games, en 80-talsklassiker med okomplicerad grafik, granna färger och enkla uppgifter som mätte reaktionsförmågan. På nittiotalet hittade jag, tack vare min son, en ny äventyrslysten hjältinna, Lara Croft, i spelet Tomb Raider. Det spelet presenterade sin tids bästa 3D-grafik och en fascinerande multikulturell och visuellt rik miljö. Men mitt största intresse hittills är spelet "GTA", framför allt på grund av de perfekt designade miljöerna där man rör sig fritt med olika fordon och själv fattar alla beslut.


Petri Hytönen: Result of a Fight

– Det häftiga med det spelet är att man måste bli en "skurk" för att komma vidare i det – annars är det bara att sluta spela! Men efter att man bestämt sig för att bli en skurk börjar det roliga på riktigt och man kan under spelets gång fundera över vilka värderingar man har i det verkliga livet. För mig har detta varit en av de viktigaste vägledarna till det västerländska livets grundläggande filosofi och värderingar.
– Först hade jag en period då jag tänkte att jag måste hålla ett öga på vad barnen spelar. Därefter kom en period då jag spelade några spel tillsammans med barnen och kompisarna. Så småningom var jag inne i en period där jag spelade och målade denna nya virtuella värld – scener ur GTA-spelen Vice City, Liberty City Stories och St Andreas.
– Genom att måla olika episoder ur GTA har jag lämnat den riktiga världen under ett år. För en 44 år gammal kille är det en lång tid. Men genom processen av målande och spelande har jag hittat många nya sidor av människan, som inte normalt skulle framträda i det vardagliga beteendet. Och det handlar inte enbart om att skjuta, döda, stjäla, köra, genomföra olika kriminella uppgifter, utan också om vänskap, tillit, räddande, självständighet, sund misstänksamhet i det sociala livet, relationer, nya perspektiv också i ett fysiskt avseende, extrema virtuella upplevelser, som att flyga osv.
– Och genom att jag har spelat, undersökt och målat GTA, denna datorspelsvärld, har mina motiv endast varit i studion, i min närmaste omgivning.  Mitt arbete har därmed blivit mycket introvert och utgör en spännande dykning i djupa vatten...


Petri Hytönen: Nightview

Petri Hytönen använder ofta, för att inte säga alltid, airbrush; det är framför allt denna som ger hans bilder det där drömska, verklighetssuddiga draget.
– Målare som inte har målat med airbrush har förlorat stora delar av sitt måleri, skrattar han. Jag har använt det ända sedan 80-talet, jag kan inte lämna det. Det ger ett slags surrealism som sedan kan förstärkas av bildtexter som "Who are you again, texter som oftast är hämtade direkt ur spelets situationer men ibland ytterligare har skruvats till.
En del situationer har stor likhet med den franske serietecknaren Alex Varennes rumsligheter, något som Petri håller med om. Varenne var tidigare en av hans förebilder i seriernas värld. Men tyvärr har han på senare år gått över till att teckna pornografiskt och lämnat sina berömda skildringar av slitna urbana miljöer. 


Petri Hytönen: Streetfight

Illustratören och serietecknaren Jenni Tuominen har det gemensamt med Petri Hytönen att hon gärna kollar på väldigt dåliga filmer. Båda intresserar sig för och gestaltar, på olika sätt, samhället. Petri Hytönens drömlikt filmiska akvareller har alla en samhällskritisk udd. Så också Jennis spetsigt karikerande teckningar. Först gillade hon inte alls att teckna, hatade det rentav när hon gick på konstskolan, men efter en bra kurs tände hon på alla cylindrar.

Nu älskar hon att teckna, är numera en av Finlands främsta illustratörer, har egen kolumn i Helsingin Sanomat; hon har fria händer, med sina dagskommenterande figurer.
– Det är så roligt och det är många som gillar det!
Hon är formgivare på Marimekko och jobbar i företaget Sorsapukki, som består av en grupp illustratörer med teckning och mönstertillverkning som uttryck. Sedan 2002 tecknar hon också Helsingin Sanomats julkalender.
– Jag gillar barns sätt att rita, litet klumpigt och utan duktighet, bara rätt på, jag vill kunna rita på det sättet, det är något jag strävar efter. Jag tror man kan se det i vissa tapetmönster där jag själv tycker jag har lyckats.


Jenni Tuominen

– Jag har gjort ett mönster, kallat "musarulla", det betyder musikrulle. Vi har nyss tryckt det i silkscreen på läder till stolar, jag gör även tapet- och kakelmönster. Finsk TV har beställt vinjettbilder och jag har gjort kampanjbilder för Finlandia Vodka. Snart reser jag till en utställning för illustratörer i Zürich; man kan utan vidare säga att jag har fullt upp.


ANDERS THURESSON
 
 
 
Jenni Tuominen 
Jenni Tuominen
081026
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst