MED FOKUS PÅ LIVSKVALITET OCH URKRAFT
Kärlingesunds Gård bjuder bildträning för vuxna 


Sigrid Hansson och Mats Bengtsson
 

I ett av Bohusläns vackraste naturreservat några mil väster om Uddevalla och vid Nordströmmarnas snirklande vatten ligger Kärlingesunds Gård uppförd i  slutet på 1800-talet.

Idag är den en välkänd och inarbetad kursgård med vuxenträning i bildkonst, litteratur, dans och musik och den drivs sedan starten i mitten på 90-talet av konstnären Sigrid Hansson och sambon Mats Bengtsson, båtbyggare, jazzmusiker och allkonstnär. Gården fungerar också som vandrarhem och konferenslokal och ambitionerna ökar för varje år.



Platsen är perfekt för  avskild verksamhet inom kulturområdet. Här finns ett medeltida usprung, stillhet, uråldriga lövskogar, öppna betesängar, sällsynta ek-och bokbestånd och en ständig vital närvaro av hästar och kor.
Mats Bengtsson kom först till gården som hyresgäst i början på 80-talet för att arbeta med båtbyggeri, men så småningom presenterade paret planer på en permanent kulturverksamhet i   ekonomibyggnaderna för ägaren Uddevalla kommun, som till en början var skeptisk till idén. Tack vare stor envishet och sparsamhet  blev fick de slutligen köpa gården  1995 utan att behöva ta ett enda banklån!! Det blev genast mycket att ta itu med eftersom husen var förfallna och behövde anpassas till en ny funktion.
Efter många års arbete är verksamheten fullt utbyggd med välkända föreläsare och med kursdeltagare från hela landet.  Allt har byggts upp sakta men målmedvetet utan bidrag eller speciallån. Inkomster har återinvesterats i byggnaderna och idag finns också utrymme för några anställda. Nu finns det dessutom planer på en konsthall i en av ekonomibyggnaderna!



Sigrids egna konstkurser har under åren lockat en stor och entusiastisk publik.
Sigrid Hansson med utbildning från Konstakademin i Köpenhamn och Valands Målarskola i Göteborg 1979-85 var tidigt känd för sin kärlek till färgen och för ett märkligt släktskap med naturfolkens och barnens  konst. Hon bodde i Mölndal, men hade länge letat efter ett ställe att bo och arbeta på utanför tätbebyggelsen.
–  Vi visste väl inte riktigt vad vi gav oss in på med Kärlingesund. Ett så stort projekt med  våra små inkomster! Tillsammans fantiserade vi fram arkitekturen och med Mats som  byggare blev det ett roligt hus med annorlunda lösningar och mycket återanvänt material bl a byggnadsdetaljer som fönster och dörrar från Haga och andra rivningsprojekt. Det var verkligen inte enkelt och det tog längre tid än väntat, men vi trivs med att arbeta på ett miljövänligt och resurssnålt sätt. Mycket ek har använts från Mats båtbyggartid. Det var hårda och roliga år!
Sigrid Hansson själv har arbetat med  färgsättning av kursgården och målat huset invändigt i äggoljetempera med hjälp av trasor, svampar, tandborstar och wettexdukar och överallt finns överraskande och charmfulla rumsbildningar, där räta vinklar är sällsynta! Ingenting är omöjligt för henne och hennes egna kurser i bildträning går ut på att med bilden och färgens hjälp hitta fram till sin egen kraft och lära sig använda sig av och lita till sina egna sinnen.

Vad betyder skapandet för den enskilde och för samhället?
– Att arbeta och skapa innebär att leva i ett ständigt växande. I vårt hårt kommersialiserade tid där jakten på nya upplevelser bara stegras krävs det istället stillhet och tid till fördjupning. Vi måste återigen lära oss att filosofera, tänka kritiskt och sjunka in i  företeelser som först ter sig obegripliga och kaotiska. Massmedia och den nya tekniken har skapat en värld som går snabbare   än en människa förmår uppfatta med sin hjärna.
–  Vi börjar känna av vår biologiska begränsning idag. De flesta människor har ingen beredskap och blir lurade att ta emot snabba intryck, som aldrig blir bearbetade. Det är  lätt att bli  manipulerad av olika starka krafter och därför är det viktigare än någonsin att lära sig avända sina sinnen för att förstå verkligheten och världens rävspel. I den västerländska civilisationen finns sedan länge en undertryckt längtan efter något odefinierbart och ett stort behov av tröst. Men vad , hur och varför?
 
Enligt Sigrid Hansson  kan konst i allmänhet men särskilt bildkonst vara en möjlighet att visa på andra djup och sidor av verkligheten än de vi vanligtvis ser.
–  Vintertid är vår viloperiod och då brukar vi resa iväg till andra kulturer i Afrika och  Asien. I Marocko och särskilt i Indien har vi kommit nära andra mycket äldre samhällen och värderingssystem, som gör att vi fått perspektiv på våra egna liv och vår  västerländska kulturkrets. I Indien går det att hitta livets kärna och verkliga innehåll om man ställer sig utanför vardagens händelser. Det är ett annat sätt att tänka och finnas till som människa, som nog har tillfört mitt arbete med Kärlingesunds Gård en ny dimension.
Inspirationen kommer annars från naturen med den omgivande urgamla jordbruksbygden, från träden, löven, myllan, bäckarnas rinnande vatten,  alla dofter och springande starka hästar.
Kraften i naturen genomsyrar allt och har blivit en livsfilosofi att arbeta efter. I bilden får färgen illustrera livet, sinnligheten och urkraften. Klassiska traditioner blandas på ett märkligt sätt med primitiv urkraft och fastän hennes konst handlar om de stora existentiella frågorna, som liv-död-natur-tid skapar hon en naturlig syntes av alla sina tankar i glödande färgexplosioner.
Som konstnär arbetar Sigrid Hansson i ett kulturfält med stor spännvidd. Musiken, teatern, litteraturen och vardagen väcker tillsammans starka känslor, som frammanar bilder och ger arbetslust. Intryck av arkeologiska lämningar och av bilder från utom europeiska stamfolk har också lämnat spår i form av nya material och blandtekniker med egna akvarell-akryl och temperafärger, sot, sand och tyger.



På senare tid har hon alltmer börjat arbeta i rå betong och i den nyanlagda rosenträdgården, som är ett växande komplement till en äldre trädgård med knotiga fruktträd finns hennes skulpturer både realistiska och abstrakta insmugna i olika naturrum. Här råder nya tankar om trädgård, stillhet och vila  och här finns den ultimata platsen för varje skulptur.
Intresset för att använda betong som konstnärlig teknik har vuxit betydligt och en av de mest  populära kurserna leds för övrigt av skulptören Kimmo Hakonen, som tar upp arbete med trädgårdskonst och med strukturer, färg och form på betongens område. Han är känd för sin förmåga att frigöra former och skapa hemlighetsfulla väsen långt utanför vardagens uppfattningar.
  

GUN HELLERVIK

 
 

080926
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst