Binnebergs Tingshus
Ulf Uvesten
Keramik
20/9-5/10

VACKRA SKIFTNINGAR I LERAN 
Ulf Uvesten gillar matta ytor


 

Binnebergs Tingshus (Väg 26 Skövde - Mariestad, avfart Binneberg) är en vacker byggnad där historien hela tiden finns närvarande. Där har man en regelbunden konstutställningsverksamhet. Just nu kan man se en utställning med keramik av Ulf Uvesten.

Han är född 1962 i Lidköping. Jobbade länge i transportbranschen.
Så började jag en utbildning på Hellidens folkhögskola . Jag gick en treårig utbildning på konsthantverkslinjen med inriktning på keramik. Min ursprungliga plan var att jag skulle skaffa en estetisk grundutbildning för att så småningom bli trädgårdsdesigner. Men jag fastnade för keramiken. Fick erbjudanden om utställningar under utbildningen och det av blodad tand.
Han jobbar mest i lergods. Ofta så kallad lågsaltbränning.
Det ger en matt yta jag gillar. Och jag får en färgskala full av vackra skiftningar med hela skala från vitt till svart, ibland med inslag av rött. Han jobbar också med rakubränning där han får den typiska svarta färgen och effektfulla krackeleringar.
Jag avstår alltså glasyrerna för att få de matta ytor jag tycker så mycket om. Lågsaltbränning är en primitiv teknik man inte kan styra i alla delar.
Man bränner i lådor. Genom att packa dem på olika sätt. Använda olika ved och skifta temperaturen kan an skapa förutsättningar för olika effekter. Barrved ger varma toner och lövved ger kalla. Jag blir själv överraskad under processen och det gillar jag.
Han gör gärna skålar.
I och med att jag gör dem i lergods och inte glaserar dem får de begränsat bruksvärde. Man får använda dem som skulpturala former. Skålarna är inte kavlade utan slagna. De ska inte se gjorda ut, utan blivna. Kanten är utdriven med slagen. Den är bliven. Jag rättar inte till den, det funkar inte för mig.
Några av skålarna är kavlade och får sitt mönster av en handduk han använder när han kavlar.
Jag gör också skulpturer med frukter som motiv. Mest äpplen. De första var gråsvarta. Jag ville återskapa känslan av äpplen som fallit ner och börjat ruttna. Senare fick de mera inslag av rött och det har blivit populärt och tagit över allt mer.Skaftet är gjort av handsmidda spikar han tar reda på i rivningsvirke. Järn och lera är två hårda material som fungerar bra ihop.
Jag gör också rörformade skulpturer. Jag tänkte på papyrusrullar från början. Gamla föremål som torkat och spruckit. Nu går de mer och mer åt det trasiga och söndriga. Jag vill jobba med kontrasterna mellan ljust och mörkt.

Influenser och förebilder?
Jag är uppvuxen med arbeten av Henrik Allert. Möjligen har jag fått min förtjusning i matta ytor från honom.Konst eller konsthantverk?

Jag kallar mig för konsthantverkare. Kanske är jag litet rätt att ta steget över till ren konst.
Närmast ska han göra en utställning på Galleri Blocking i Tibro tillsammans med sin bror, glaskonstnären Claes Uvesten. Och så ska han gå vidare på att etablera sig i Uddevalla dit han nyligen flyttat.

BO BORG

 
 

090821
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst