Askungen
30/8-28/9
Skövde Stadsteater


OUTSLITLIG BERÄTTELSE
  
Jonna Sandén gör Askungen till ny musik

 

Revymakarna i Skövde har haft bejublad premiär på en uppsättning av musikalen Askungen. Det var dessutom en världspremiär. Musiken är nyskriven av Nina Wallgren Abrahamson och Johan S.Abrahamson från Tibro

Askungen är en sliten berättelse som tycks outslitlig. Den handlar om kampen mellan det onda och det goda och den godtrogna kärleken som segervapen. Den har barn (och vuxna!) i många generationer tagit till sina hjärtan.
I huvudrollen som Askungen spelar sextonåriga Jonna Sandén från Skövde. En trots sina unga år rutinerad musikalartist visar det sig.
Jag dansar och sjunger och spelar elgitarr. Och jag är danslärare för yngre barn. Jag vill absolut bli skådespelare. Känslan att stå på scen gör mig heltigenom glad. Jag ska söka till teaterhögskolorna när jag är klar med gymnasiet . Helst vill jag studera med inriktning på musikal.Hon har varit med i Revymakarna sedan hon var 8 år.
Man får söka varje gång på de auditions som görs till varje föreställning. Och jag har sökt varje gång sen jag var åtta och har fått en roll varje gång. Jag hade huvudrollen i musikalen Annie när jag var 11 år. Och jag hade huvudrollen i Trollkarlen från Oz häromåret.
– Jag är rutinerad nu men man blir ändå litet nervös inför varje föreställning. Just när ridån går upp minns jag inte en enda replik. Men sen kommer de.
Askungen tror först inte på sig själv.
– Hon vill mycket och bygger upp ett självförtroende. Vi har gått igenom hennes karaktär och efter det har jag gått in i rollen. Jag är på scenen nästan hela tiden, och det är jätteroligt även fast det är litet stressigt med ett par klädbyten.
– Musikalen är sagolikt rolig och mysig. Och musiken är alldeles nyskriven och alldeles underbar. Den passar perfekt till Askungen.Hennes roll är inte så svår.
– Det enda är att jag tycker att det är svårt att skratta på beställning, säger Jonna Sandén som tycker att alla ska se Askungen.
– Man blir glad av att se den och det är väl underhållning när den är som bäst.
Hon känner att det har gått jättebra.
– Vi har fått fina recensioner. Och jag har fått mycket beröm för sången.

Hur går skådespeleriet att kombinera med skolan?
– Jag har ganska lätt för mig i skolan så det går bra och jag hinner med.Drömroll?

– Askungen var min drömroll innan jag fick den. Nu har jag spelat den och får tänka ut en ny drömroll att längta efter.
Hon har sökt till Revymakarnas nästa projekt, musikalen Me and my Girl.
– Jag hoppas det går bra för det skulle vara jättekul med en ny utmaning.

BO BORG

 

 


080914
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst