Skövde Konstmuseum
Fuldesign
More är More
9/8-14/9


FUL ÄR KUL
 

Designgrupp vänder på begreppen

 

Mitt in i finkonstens högborg har Fuldesign släpat in sina brötiga produkter. Tanken är enkel. Ful är kul. Och det blir ännu tydligare och roligare mot en klangbotten av högkultur.

Med sin lagom uppkäftiga och milda antiestetik har företaget blivit finkulturens favoriter och ställer ut på Röhsska, Svensk Form och Carl Larssongården.
Fuldeign består av David Frimark, Roland Larsson, Pernilla Klüft och Moa Åström. De har jobbat ihop i tre år.
Vi kom ur olika bakgrunder. David och jag kom ur scenkonstsammanhang. Vi umgicks. Det var nog litet slumpartat att det blev just vi, säger Moa Åström.
Designgruppen gör kommersiella produkter som säljs i designbutiker och via hemsida på Internet. Man gör t ex T-shirts, barnkläder och broderikits med moderna budskap.Vi vill inspirera andra att vem som helst kan. Vi gör många av våra produkter själva. Andra ska läggas ut till produktion hos andra tillverkare om det går bra på Formex där vi ska vara med för första gången om ett par veckor.
De är med på events, seminarier, utställningar och allt möjligt annat kul som dyker upp.
Vi är ganska nya i det här med utställningar. Men det blir högre i tak om det kallas konst och det passar oss bra.
 Vi har inte gjort någon maknadsanalys eller kundprofil. Vi gör det vi tycker är snyggt helt enkelt.

Och nu hamnar ni på konstmuseum. Är det konst ni håller på med?
  Om folk tycker att vi passar på konstmuseum är det OK med oss. Många som jobbar med finkultur verkar gilla våra saker. Och för oss är det förstås roligt att se våra saker på ett konstmuseum.

Men er affärsidé är at göra fula saker?
  Vi tycker inte att vi gör fula saker. Ofta är annan design så ren och snygg. Måste det verkligen vara bara så?
  Vi har döpt den här utställningen till More är More med direkt adress till minimalisternas slagord Less is more. Man ska inte vara så rädd att begränsa sig. På med mer av allt! Vi vill göra roligare, knäppare och fräckare design.Men allt i t ex mitt eget hem är inte galet. Vi gör detaljer som friskar upp och gör livet litet mer kul. Det är inte så himla allvarligt. Vi vill lätta upp designsnacket litet och göra livet litet mera lekfullt.
  Och nu ska vi helt enkelt göra Skövde litet fulare genom att låta folk inspireras av Fuldesign. Men vi vill inte vara provokatörer. Mera skoja till det litet.

Vad är det då skövdeborna ska få se?
  På utställningen finns några broderikit som vi själva broderat upp och ramat in. Och en stor hylla med inbyggda högtalare som ögon som ska husera ett stort antal fulmonster.

Fulmonster?
  Det är små unika tygfigurer. Var och en har et namn och en liten berättelse på några meningar. De är svartsynta och depressiva trots att de ibland ser glada ut. Men de har sin karaktär och det är det viktiga. Vi ser det inte så himla allvarligt.

Mer?
  En stor flaggväv på två gånger sex meterhänger som en extra vägg mitt i rummet. Det är interaktivt, besökarna får material och får brodera vad de vill på det. När utställningen är slut är verket klar.
  Och så visar vi ASCI-art. Vi blandar det gamla dataspråkets symboler med korsstygn. Vi har tagit en bild från en reklamaffisch och de små ASCI-figurerna bildar en stor bild. Och så ha vi gjort fyra tavlor på vårt allra första fulmonster Ingvar. Det blir i schablontryck på tyg.

Ni tycks gilla att jobba med broderi?
  Vi fick pris för våra broderikits på Designtorget 2007. Broderi kändes roligt och låg i luften. Det kändes roligt att ta upp det igen och göra något nytt av det.Satsar ni på ungdomar?

  Några av våra kunder är ungdomar, men inte bara Vi har också
blivit favoriter i finkultursammanhang och där är ju åldrarna högre. Vi är inspirerade av musik, film och popkultur.
  MEN MAN VET ALDRIG VAD DET BLIR SEN!


BO BORG 

  

 


 
080819
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst