Mårten Åhsberg
Målningar
Galleri PS
26/4-11/5

 
HEMMETS HETA HÄRD
Mårten Åhsberg gör rent hus

 
Domestic Mash

Rent hus med föreställningen om hemmet som lugn vrå. Ja, Mårten Åhsberg formulerar detta genom våra städvanor.

Stockholmaren är aktuell med en serie bilder som fokuserar på hemmets lugna vrå. En föreställning om hemmet som han vrider och vänder på.
- Hemmet kan vara lustfyllt – och en extrem konflikthärd, säger Mårten Åhsberg som symboliserar detta med både diskborste och dammsugare.
- Den här serien är mer privat, handlar mer om mig själv och är mer utlämnande än det jag gjort tidigare.
Hemmets två sidor, framför allt som den ombonade och lugna oasen, är en värld dit man kan fly till. Det är ett tema som går igen från tidigare verk av Mårten Åhsberg då han hämtat motiv från undervattensvärlden och nöjesfältet. Han ser båda som artificiella världar som erbjuder avkoppling och rekreation.
- Även hemmet är det, man har ingen aning om vad som försiggår bakom persiennerna, säger Mårten Åhsberg.


Domestic Dish

Med skandalen i Österrike och pappan som förgrep sig på sin dotter i 24 år genom att hålla henne och de barn de fick tillsammans inspärrade i källaren i färskt minne är Åhsbergs frågeställning mycket aktuell.

Har du funderat något över skandalen i Österrike?
- Man slås av att det kan ske bakom vilken dörr som helst. Det finns fler bilder i Domestic-serien som jag kallar den, jag kommer att bygga ut den. Jag vill säga för mycket om det än. Men alla har vi egenheter vi inte skyltar med offentligt.
Det är trä som gäller för Mårten Åhsberg, ett förhållande som är välkänt sedan flera år och som man kan läsa om i andra artiklar här i Zenit. Då han håller sig till det konceptuella är det inte utförandet som är det väsentliga. Hantverket betyder dock mycket för honom ändå.


Domestic Nästa gång är det din tur

- Jag gillar att jobba länge med en grej, får en meditativ känsla av till exempel hyvlandet, berättar han. Jag får ytterligare tankar och funderingar kring den färdiga bilden under arbetet.
Intarsia som Mårten Åhsberg ägnar sig åt är en inte speciellt vanlig konstform på gallerierna, gör honom aningen ambivalent inför spridningen av hantverket. Å ena sidan är kunskapen om inläggningsarbeten i trä inte så stor, å andra sidan får han större uppmärksamhet tack vare att han är en av de få som utövar det.
- Men jag har sagt tidigare i intervjuer att jag vill inspirera betraktarna till att skapa själva, att jag vill väcka skaparlusten för folk. Så på så sätt propagerar jag för hantverket.
Mårten Åhsberg framhåller också att han själv söker inspiration från andra håll än andra konstnärer på gallerierna, han säger att han alltid har ögonen öppna mot andra konstformer.

KENNETH ERIKSSON

 


Hello 2

 

080507
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst