Eva Zettervall
Måleri, grafik
Galleri Stockselius, Skövde
19/1-3/2

 SEX OCH MAKT
Eva Zettervall målar relationer mellan människor

 
 
Med starka måleriska uttryck och rättframma berättelser målar Eva Zettervall bilder som uppmanar till dialog. Frågor och svar vandrar fram och tillbaka mellan bild och betraktare.
Jag är nyfiken på människor och socialt intresserad. Vilka frågor är det som upptar människorna? Dessa frågor kan belysas på olika sätt, säger hon.

Tiden ger nya infallsvinklar. Det är alltid människor som är hennes motiv. Oftare kvinnor än män men framför allt relationer.
Det handlar ofta om sex och makt. Jag tar också upp aktuella händelser som mordet på pojken Bobby som jag gjort några stora målningar om.
Duscharna har blivit ett motiv som upptar henne.
Jag tänker på duschen en varm dag, men också på de duschar som släppte på dödsgaserna i Auschwitz. Jag ställer ofta ihop paradoxala motsatser, som med duscharna där det extatiskt sköna och det hemska ligger så nära. Och om man vänder på en etablerad sanning blir den tydligare.


Flykt

Konsthistorien är full av nakna kvinnor på divaner.
Men om jag lägger en man på en divan och skildrar honom som ett objekt för lustfyllda blickar, som kvinnorna alltid skildrats, då blir det provocerande för många. Och det är bra för jag vill skapa känslor och reaktioner med mina bilder.
Hon har många djur i målningarna. De är symboler för skuldlöshet.

I mitt måleri finns allt jag inte är. Det stämmer helt med mig, men det går ett steg till, fortsätter Eva Zettervall.
Jag vill skapa reaktioner. Jag söker snarare dialog än bekräftelse. Och det viktigaste är att göra målningarna sådana att de talar själva. När därför en stor bok om min konst kom ut förra året blev det en bok med en endaste textsida. Då kommer bildernas egna berättelser i fokus.
Man känner igen hennes målningar. Dels på motiven. hon jobbar föreställande och använder starka färger.
Jag är inte lågmäld i mitt måleri. På senare tid har jag börjat blanda screentryck med rent målade partier. Jag vill skapa en närhet till mina motiv, jag vill minimera avståndet mellan motiv och betraktare.


Hedströmmen

Hon jobbar spontant och intuitivt.
Jag skulle aldrig kunna vara konceptkonstnär och utföra en på förhand uttänkt idé. Men samtidigt är jag en estet. Det finns alltid en underliggande struktur. Det är först efteråt jag vet varåt det bar. Jag tänker en tanke och gör en bild, det är mitt sätt att visa vad jag menar. Och det som vill fram får inte störas av ett klantigt framförande.
Hon reser mycket. Och det sätter alltid, på ett eller annat sätt, sina spår i hennes konst.
Jag har just kommit hem från en resa i Indien. Och jag har rest i Korea och Kina. Och ett par dagar efter min vernissage i Skövde reser jag till Lagos i Nigeria för en utställning.
Det är många unga flickor som kommer och vill diskutera min konst utomlands. Mina bilder är sexuellt lössläppta och kvinnorna är alltid subjekt i dem, aktiva och i huvudroll. Och det väcker olika frågor i olika kulturer.


Värnlösa barns dag

Hon är född i Boden 1941. Gick på Konstakademin 1973-1979.
Mina huvudlärare var Peter Dahl och Tommy Östmar. Båda var mycket viktiga för mig. Är mera intresserad av dagshändelser än litteratur men Stagnelius dikter har varit mycket viktiga för mig.
Hon är intresserad av film och Fassbinder är en av hennes speciella favoriter. Hennes favoritkonstnärer är Lucian Freud, Francis Bacon och Cindy Sherman. Och så Munch förstås.
Munch och jag har nog, var från sitt håll, samma problematik.


Albinobaby

Hon är en flitig utställare.
Ja, jag jobbar och jobbar. Ställer ut 5-6 gånger per år. Jag har ställt ut en hel del på sistone, både i Sverige och utomlands, bl a på Thielska galleriet. Jag har också ställt ut i Skövde tidigare, men det är ett tag sen nu, både på Konsthallen och på Galleri Stockselius.
Hon har gjort grafiska blad på Skaraborgs konstgrafiska i Skövde och är inbjuden till Hellidens folkhögskolas verkstad i Tidaholm för att göra ny grafik.

BO BORG

 
 

080127
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst