Irving Penn
Fotografier
Skövde Konstmuseum
2/6-4/8


STILFULLT, VACKERT OCH ELEGANT
Irving Penns fotografier ställs ut  

Porträtt av Karin Hall. Foto: Irving Penn


Allt Kung Midas tog sig an förvandlades till värdefullt glimmande guld. Fotografen Irving Penn (född 1917) tycks ha motsvarande förmåga. På utställningen kan vi se en bländande kameramagikers konst. Allt hans kameralins kommer i närheten av blir stilfullt, vackert och elegant.


Det tycks inte spela någon roll om det är en fotomodell, en gatsopare eller ett kranium. I Penns ateljé blir den snuskigaste cigarettfimp från gatan förvandlad till det sobraste stilleben i ett slags My Fair Lady-estetik.
Utställningen på Skövde Konstmuseum visar ett tjugotal verk ur den samling som byggts upp av Karin och Lars Hall. Lars Hall startade Sveriges första fotogalleri, det legendariska Camera Obscura, 1977. Man startade utställningsverksamheten där med ett utropstecken genom att visa en separatutställning med verk av just Irving Penn.
Lars Hall startade den trendsättande annonsbyrån Hall & Cedervist 1973.
Karin och Lars Hall har en stor samling fotografi, nästan 400 tunga verk som bland annat visats i sin dåvarande helhet på Liljevalchs konsthall.
Zenit träffar Karin och Lars Hall före vernissagen på Skövde Konstmuseum.
Jag såg bilder av Irving Penn i en tidskrift  när jag gick på  Konstfack i slutet av femtiotalet. Jag fascinerades av skönheten och direktheten i hans bilder och sedan dess har jag följt honom,  säger Lars. 
– Han fryser och isolerar människor och föremål för att hitta det perfekta, säger Karin.
– Han är samtidigt en visuell forskare och en perfektionist, säger Lars.
Det märks att jag talar med entusiastiska samlare med stor expertis som liksom Penn i sina bilder söker det exakta uttrycket för sin karaktäristik. Enkla välvalda ord som ringar in och gränsar av det de menar. Lars träffade Penn mycket tidigt.
– Han var till stor hjälp när jag startade Camera Obscura. Genom att han blev vår första utställare öppnades alla dörrar i branschen.
– Vi betraktar honom som god vän, även om vi inte kan träffas lika ofta som förr, säger Karin.
Penns bilder har en genomarbetad tydlighet och är påtagligt grafiska och slagkraftiga i sin direkthet.
– Det har sagts att hans bilder är som ett ögonbad. De har dessutom en hög grad av designhalt som tilltalar mig både som konstintresserad och grafisk designer.
– Att se det intressanta i t ex några djupfrysta grönsaker och gestalta dem på ett sätt som gör dem till bildmässiga ikoner i vår tid är stort, säger Karin.
Han gör ingen skillnad på sina motiv oavsett om det är konstfoto eller reklamjobb.
– Han lägger lika mycket kärlek på bilden av en parfymburk som på en fotografering av supermodellen Kate Moss, säger Karin.
De funderar båda länge och innan de tvingas välja var sitt favoritverk bland alla favoriterna.
– Frozen Foods, säger Lars (se höger).
– Mouth, säger Karin.

Hur har er samling på ett fyrtiotal bilder av Irving Penn kommit till?
– Vi ser oss inte som samlare. Vi har ett långt och troget kärleksförhållande till den fotografiska bilden. Men vi har varken målsättningen att bygga upp en samling, säger Karin.
– Det ingick att sälja ett visst antal, när vi ställde ut Penn de första gångerna. Och medvetenheten om hans värde var inte så
stort i Sverige då, så vi fick köpa många av verken själva, säger Lars.
De flesta av de vackra bilderna ligger till vardags magasinerade.
– Därför är det roligt att visa dem som här på Skövde konstmuseum. Vi har gjort urvalet tillsammans med museets Rune Lindström. Och han har gjort en fin hängning som vi ska dokumentera och se till att Irving Penn får se, säger Lars.
Både Lars och Karin Hall tillhör de mycket få svenskar som blivit porträtterade av Irving Penn. Det ger en unik förstahandserfarenhet av hans sätt att arbete.
– Det var mycket välstädat i hans enkla ateljé på Manhattan, berättar Lars. Det var ingen musik på, utan en mycket professionell och målmedveten atmosfär. Han testade varje bild i sökaren innan han tryckte av.
– Jag hade fått förhållningsorder att inte klä upp mig. Eftersom jag är skallig bar jag en mörk keps på vgen dit, och den ville han att jag skulle ha på mig under fotograferingen.
Sen sa han åt mig att titta på olika punkter i studion och när han var nöjd kom ett snabbt: Hold it!.
Karin fotograferades senare.
– Efter mycken vånda och funderande och vånda skrev jag ett brev till Irving Penn.
– Lars skulle fylla sextio. Jag skrev och berättade precis som det var. Lars är bara intresserad av sitt arbete, Irving Penn och mig. Så kunde han tänka sig ta ett porträtt?
Han svarade med att skicka en teckning med texten: "This ticket is good for a portrait."
När vi närmade oss fotograferingen fick jag instruktionen: "Come as you are." Jag kom sedan till samma studio som Las och fotograferades mot samma fond. Jag kom som jag är så gott som omålad.
"You don´t wear anyting. You have to wear powder. " Så jag fick pudra mig. Mitt eget var för mörkt, men han jobbade åt ett stort parfymföretag, så han hade det som behövdes.
Och sedan var instruktionerna för fotograferingen korta och enkla. Gör så! Titta dit!


Porträtt av Lars Hall. Foto; Irving Penn

En tid senare besökte Lars Irving Penn i New York. Han frågade oroligt om den faktura för porträttet som inte kommit. Och Penn svarade på det direkta sätt som också är typiskt för hans bilder:
"You have to remember the difference between friendship and business”!

BO BORG
 
 

070610
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst