6 MINUTER OCH 40 SEKUNDER
Pecha kucha, en ny typ av happening
som ska skapa affärer för kreatörer
under lättsamma förhållanden
 
 
Det är trångt och uppsluppen stämning när jag kommer ner på jazzklubben Nefertiti i Göteborg. Designers och konstnärer minglar runt och pratar och skattar. Jag är spänd på vad som skall hända.
Exakt klockan tjugo över åtta skall kvällens mediala happening komma igång. Tiden är alltid samma eftersom formen för en Pecha kucha är 20.20: 20 bilder projiceras  i 20 sekunder var.

Medverkande i kväll är bland andra Röhsska Museets nya chef Ted Hesselbom, Nina Corfer från Studio SEEK, Kningdisk som ger ut handgjorda skivor med en konstnärlig koppling och Faktum, de hemlösas tidning.
– Det är bra att få en bredd på presentationerna för att skapa en spännande kväll säger Jesper Larsson som håller i arrangemanget.
Ett par arkitekter i Japan som ville dra uppmärksamhet till ett projekt startade
rörelsen Pecha kucha (betyder ljudet av konversation på japanska). Kvällarna anordnas runt om i hela världen och administreras på nätet (www.pecha-kucha.org).
Lokal ambassadör i Göteborg är Jesper Larsson från Next Century Modern (www.nextcenturymodern.com), en designfirma som han driver med två kolleger.
– Jag stötte på Pecha kucha under någon av mina många Tokyo resor, jag minns inte det exakta tillfället. Plötsligt var det det självklara samtalsämnet bland mina kreativa japanska vänner.

Varför valde du att bli Pecha kucha ambassadör i Göteborg?
– Alla pratar om hur viktigt nätverkande är i vår tid och särskilt vår bransch. De flesta så kallade nätverksarrangemang jag besökt liknar mest firmafester med klassiskt ryggdunkeri och rövslickeri.
Vi vill göra något annorlunda, något mer intressant och inspirerande där alla är välkomna och folk får naturliga samtalsämnen att samlas kring.
  Personligen tycker jag det är roligare att vara spindeln i ett Pecha kuchanät än att vara en ignorerad liten fluga som fastnat i utkanten av ett champagnedoftande Resumenät.

Vad vill du uppnå med ditt engagemang i Pecha kucha?
– Projektmässigt vill jag att det ska inspirera och stimulera gränsöverskridande samarbeten. Personligt vill jag träffa och umgås med olika kreativa människor och i slutändan arbeta med dem.

Berätta om något ovanligt PK inslag, typ det mest spektakulär, mest genomarbetade, galnaste...
– Folk har hållit ingående presentationer om exempelvis en liten bensinmack i öknen och först i allra sista bilden kopplat ihop den med deras arbete. Kända arkitekter har presenterat refuserade projekt och en poet har läst en text med sekundprecision i bildväxlingarna.
  Men jag hoppas att de bästa presentationerna ligger i framtiden.

Om du fick önska: Vem eller vad skulle du vilja se i nästa Pecha kucha kväll i Göteborg? Vem skulle du vilja ha som gäst och varför?
– Alla frågar mig hela tiden men jag har faktiskt ingen riktig drömgäst just nu. Sist svarade jag att jag ville att Fredrik Lindström ska göra en presentation om design i stil med “Världens modernaste land ”. Men det skulle nog göra sig bättre som TV-program.Medverkande väljs ofta efter tips från vänner och bekanta.
– Vi gör upp listor och träffas sedan för a diskutera vilka som kan och skulle passa ihop.Vi försöker hitta lite av en balans mellan ämne, ålder och kön.
– Vi strävar efter spridning på talarna. Framöver hoppas jag att folk ska höra av sig direkt till oss med intresseanmälningar, alla tankar och idéer är välkomna.

Hur vill du  utveckla rörelsen?
– Genom mer utvecklade samarbeten med andra städer. Jag har varit i kontakt med Tokyo, Stockholm, Köpenhamn och nu senast träffade jag representanten ifrån London. Med nya samarbetspartners hoppas vi få en ekonomi som tillåter att vi kan flyga in intressanta talare.

Vad vill du att  publiken skall få ut av en Pecha kuchakväll?
– Aha- och wow-upplevelser!

KIMMO HAKONEN

 
 

070610
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst