EN HERRGÅRD MED HISTORIA
Baldernäs ett utflyktmål med musik och konst 
 
På en halvö i Laxsjön i Dalsland ligger Baldersnäs och ruvar på romantik och dramatik från två sekel.
Vi bad nuvarande ägaren Ingvar Oldsberg att berätta historien bakom herrgården.
Den drar inte bara till sig parkvandrare och bröllopsföljen utan lockar med allsång, målarkurser, konsthantverk och konserter.

Ingvar slår sig ner i klubbfåtöljen framför den stora eldstaden i entrén till Slottet där besökarna möts av halländske Trä-Tages staty av honom själv som butler med bricka, ett minne från åren med TV-programmet Oldsberg för närvarande.
Fastigheten omfattar 115 hektar och har 17 byggnader, bland annat bränneriet, kuskbostaden, Karl XI:s paviljong (från invigningen av Dalslands kanal), stallet, stenladan och en nyrenoverad friluftsscen.
Historien går tillbaka över 200 år.
– 1797 fick Carl-Fredrik Uggla Baldersnäs i gåva av Billingsfors bruk, säger Ingvar Oldsberg som vet att dennes maka Maja planterar den engelska parken med 220 lövträd som importeras från olika länder.
130 av dem finns kvar.
Under inledning av 1800-talet lämnar Uggla över till Carl Fredrik Waern (känd som Kongen av Dal) som ägde fastigheten under första halvan av århundradet. Men det var inte samma hus som idag.
– Det var en herrgårdsbyggnad i trä 30 meter västerut, byggd i två plan som ökades till tre. Ägaren, som satt i första kammaren i riksdagen, lämnade över till sin son med samma namn, som blev finansminister.Den byggnaden är borta sen länge.
– Men pergolan från ett annex till den gamla herrgården finns kvar, pekar Ingvar Oldsberg i riktning mot sjön där enorma gröna gräsmattor med 340 betande får breder ut sig bakom stenstoderna i en stor rektangel.
Efter Waern junior har fastigheten interimsägande där olika ägare löste av av varandra under korta perioder.
1907-08 köper Rudolf Liljeqvist den gamla herrgården, river den och bygger den nuvarande huvudbyggnaden i italiensk stil med platta tak men fick senare på grund av vädrets påfrestningar anlägga ett mansardtak.
– 1910-12 byggs Slottet i betong, som är något helt nytt. Han hade arbetat som brobyggare i Skottland.
Industrimannen arbetar ihop med Alfred Nobel och är en av två som skriver det berömda testamentet efter dynamitens uppfinnare.
– Utan deras insats hade vi inte haft nobelpriset som det ser ut i dag.
Han försvinner under mystiska omständigheter under 1930-talets inledning, det spekuleras i att drogs med i Kruegerkraschen. Men änkan och dottern blir kvar på Baldersnäs.
Därefter kommer en ny man in på herrgården, Albin Ahrenberg som kallas det svenska flygets fader. Han gör 7 000 uppstigningar med sjöflygplan och landar på Laxsjön.
När han ligger som konvalecent på ett sjukhem i Stockholm hör personalen honom yra om Baldersnäs. De ser till att han fick komma dit för att vila upp sig.
– Han söker kontakt med dottern Margit och de gifter sig. Sen lever han där till sin död 1968, berättar Ingvar Oldsberg som vet att berätta en märklig episod i flygarens liv.
– En engelsk kvinna i en meteorologisk forskningsstation hade försvunnit på Grönlandsisen. Ahrenberg flög utan navigationsinstrument via Färöarna dit och hittade henne. Efter hemkomsten fick han medalj av Gustav V.
1974 försvinner den sista liljeqvistaren och fem kommuner i Dalsland tar över; Färgelanda, Ed, Åmål, Bengtsfors och Mellerud.
De lyckas inte riktigt med förvaltningen och Bengtsfors blir ensam ägare och tillsätter en stiftelse, som inte heller får framgång. 2003 tillsätts en arbetsgrupp med bland andra Stig Bertilsson som ska hitta en ny köpare.
– Jag är av en tillfällighet i Dalsland. Någon nämner att Baldersnäs är till salu. Jag hade varit där ett par gånger och seglat Dalslands kanal och minns Slottet och den engelska parken med sin skönhet och gästhamnen med plats för 40 båtar, säger Ingvar Oldsberg.
Han blir intresserad.
Men det är flera om budet, bland annat en norsk oljemiljardär som hotar med att göra anläggningen till en rent privat anläggning. Ingvar Oldsberg pluggar in Dalslands historia med järnbruken, samlar kommunstyrelsen i biblioteket och håller ett föredrag i 45 minuter om varför han vill ta över Baldersnäs, vikten av pietetsfull omvårdnad och att hålla öppet för allmänheten.
– Efter det var det bara jag kvar.

Hur kändes det att bli ägare till Baldersnäs?
– Det var ju trevligt. Fantastiskt, vilken utmaning. Jag drog igång första sommaren med en massa arrangemang, bland annat med Årets kock.
– Men 2005 var inte så hundraprocentigt bra. Den gamla ledningen hade inte full koll på antalet gäster per anställd.
Han investerar i nya golv och upprustning av bland annat köket men verksamheten går back de första säsongerna. Till platschef rekryterar han Monica Essé som jobbat med spa i Norge och utvecklingen håller på att vända.
– Nu ser det mycket bättre ut och vi ser en uppgång i beställningarna, säger Ingvar Oldsberg som satsar på året runt-öppet och vill utvidga antalet bäddplatser. Slottets 16 gästrum räcker inte långt. Han ville bygga ett par enplanslängor med 20 rum.
Men redan i sommar kommer tre järnvägssovvagnar på plats som han köpt av Gunde Svan från ett lokstall i Vansbro. Det motsvarar 33 rum.
– Det ska bli fantastiskt roligt att bygga en På spåret-by med vagnar på räls och ett stationshus i utkanten av området. Järnvägsmuseet i Gävle skänker ett ånglok.Vi tar en runda i den rofyllda engelska parken med formklippta häckar, långa allér och enorma gräsmattor (på uthyrda delar betar 340 får).
– Det tar en vecka att klippa i en åkklippare, sen är det dags att börja om igen.
De idylliska Parasollholmarna med små spångar i vitmålat gjutjärn har en speciell bakgrund, som har med de könsuppdelade badplatserna att göra.
– De byggdes ut i sjön för att herrarna skulle kunna se dambadet!
40 par gifter sig här varje år och han har skaffat licens som vigselförrättare och vill bygga ett kapell.
Närheten till Norge (åtta mil till Halden) och Göteborg (16 mil) gör att Ingvar Oldsberg ser  potentialen i Baldersnäs som ett av de stora utflyktsmålen i regionen.
Bland sommarens arrangemang finns midsommarfirande med Bosse Larsson, allsångskvällar med Loket och ett möte på terrassen mellan Arne Weise och Ingvar Oldsberg.
I Stallet blir det vid midsommar en konstutställning med Bengt Lindström och Ardy Strϋwer, Yrjö Edelmann och Dagmar Glemme.
Georg Suttner har lett målarkurser i flera år. Varje sommar ställer ett 40-tal konsthantverkare ut. De årliga Ahrenbergdagarna, som lockar flygare från hela landet, är Ingvars speciella skötebarn.
Förutom sitt slott har han en del annat att tänka på. I sommar kan man se honom vid uteserveringar på Vasaplatsen i Göteborg sitta och skriva ledtrådar till frågeprogrammet På spåret i SVT.
I höst kommer den 19:e upplagan.Intresset för historia har han ärvt av sina föräldrar Solveig och Gunnar.
– De propagerade alltid: Utan bakgrund har du ingen framtid. Man bör kunna relatera till något, det gäller allt i tillvaron, avslutar Ingvar Oldsberg och tar stöd mot rokokostolarna som han tagit till den vackra matsalen från föräldrahemmet Kullbäckstorp i Pixbo.

 
JAN BERGMAN

 

070605
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst