SVERIGES NYASTE KULTURHUS
 
Protesterna räddade biblioteket i Tuve
 
 

35 000 böcker på hyllorna i biblioteket, ett tidningskafé med utsikt över torget, samlingslokaler och fritidsgård under samma tak. Det är innehållet i det nya kulturhuset i Tuve-Säve.

Sveriges senaste och nyaste kulturhus är så nytt att det varken är färdigt eller invigt. För några år sedan var Tuve bibliotek från 1971 på Hisingen nedläggningshotat. Men kraftiga protester och välfyllda namnlistor hos upprörda invånare som slog näven i bordet med  ”Rör inte vårt bibliotek” gav till slut resultat. Uppmärksamheten satte tvärstopp för planerna på att lägga ner.
I stället fick det flytta till den gamla Norumsgården som fått en efterlängtad helrenovering för 6 miljoner kronor och två våningar.
Den 22 januari kunde biblioteket öppna igen på övervåningen med ny inredning och nästan 35.000 böcker av olika slag, 4 moderna datorer med internetuppkoppling för lånekortsinnehavare samt en för ordbehandling.
Visste ni förresten att vuxna boklånare i Tuve-Säve är extremt intresserade av deckare, aktion, spänning och liknande? Jo, se 10-i-topp-listan här under med de mest populäraste utlånade böcker 2006.
Biblioteket har även i år breddat sitt sortiment för barn, ungdomar och vuxna.
Trots att biblioteket ännu inte är helt färdigt så har allmänheten redan nu visat ett mycket stort intresse för våra nya lokaler, säger Ulla Syversen, bibliotekarie i Tuve sedan 1978.
Ett folkbibliotek drivs i kommunal regi.
Bibliotekslagen från 1 januari 1997 säger att alla ska har rätt att låna böcker utan avgift för viss tid. Under senare tid har tillkommit ljudböcker, filmer och musik på många bibliotek, dock inte alla. Vill man ta hem filmen kan en mindre avgift tillkomma i vissa fall.
På samma våning finns även ett tidningscafé med utsikt över torget på framsidan och samlingslokaler för möten, dans, utställningar och filmvisning som håller på att färdigställas.


Fritidsgården med servering, balett-, rock- och dansskola, teckning, textil, mode/design, keramik, musik hos Tuve-Säve kulturskola har sedan februari-mars full verksamhet i undervåningen med fönster och dörrar ut till plan på baksidan. Det finns en hiss och trappor mellan de två våningarna.
Redan nu lyser det nya kulturhuset av optimistisk livsvilja.
Vi har fått ett praktiskt hus med en helt ny ventilation. Detta ger oss bland annat bättre lokaler med utökade arbetsmöjligheter för alla parter. Bredare underlag och större intresse på alla sätt, anser Lars Kindblom, enhetschef på Norumsgården sedan 2001.
Hösten 2006 utlyste stadsdelsförvaltningen en namntävling eftersom stadsdelen skulle få ett nyrenoverat kulturhus 2007 på Tuve torg, före detta Norums torg, på Hisingen. Bland 23 inkomna förslag beslutade stadsdelsnämnden namnet Kulturpunkten. Ett beslut som skapade ganska stor förvåning hos erfarna kulturarbetare och Göteborgs Namnberedningsgrupp eftersom namnet redan är upptaget. Bland annat av stadsbiblioteket i Göteborg och därmed skapas nog en vilseledande förväxling.
Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande, kommer att inviga det ombyggda huset 3 mars, nästan två månader försenad. Då lär  Norumsgården byta namn till Kulturpunkten.
Det blir en festlig och gratis lördag med svenska akademiens ledamot Sture Allén, världsmusik av Maria Stellas och vokalgruppen Tetra, Pakumakören, imponerande musikunderhållning av Tuve-Säve kulturskola, Röda korset, välkända Hasse Dahlberg med Vänner, Ultimate Desperados Breakdance (svenska mästare), Crime Scena (vinnare Rocka Fett 2006), utställning av konstnärsföreningen Art Indigo, med flera.  

KENT ANDERSSON 


Topplista över mest utlånade 2006 på Tuve bibliotek


1) Svart fjäril, deckare av Anna Jansson
2) Brottsplats Rosenbad, deckare av Annika Bryn
    
Dödlig dos, deckare av Donna Leon
   
Lustmördaren, roman av Björn Ranelid
5) Skam, deckare av Karin Alvtegen
   
Änglarösten, deckare av Arnaldur Indridason
   
Drömmarnas land, roman av Tamara McKinley
   
En dans på rosor, deckare av Reginald Hill
9) Främmande fågel, deckare av Anna Jansson
10) Kungsholmsmorden, Den inre kretsen, Dödlig strid, Män som hatar kvinnor, Stenhuggaren, etc.

Barnböcker

1) Dragon ball, del 5, av Akira Toriyama
2) Dragon ball, del 10, av Akira Toriyama
3) Dragon ball, del 3, av Akira Tanemura
    Tokyo Mew Mew.2, av Mia Ikumi
     Kamikaze Kaito Jeanne(Vol.1), av Arina Fanemvia
6) Kalles nya cykel, Emilias present, Kråke i mammas mage, Sjörövar-Rakel och kapten Snorfinger, Yu-Gi-Oh!, etc.
 

 

070225

 

 

 
 

Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst