Martin Watsfeldt
Oljemålningar
Galleri Viktoria
27/1-7/2

 

Yuppiemän vid vatten

Martin Watsfeldt använder sig själv

 


– Jag är på sätt och vis romantiker men målar från litet olika utgångspunkter. Ibland kan det också bli naturromantik, som till exempel i molnbilderna. Ibland finns det också stilar av olika slag antydda i en och samma bild.

Martin Watsfeldt har valt att belysa målningarna på så vis att bildernas, ofta från början, ljusfattiga motiv understryks. På slutet av nittiotalet skrev han till den norske konstnären Odd Nerdrum, reste dit och besökte honom, och visade upp sina målningar. Under ett år arbetade han sedan i Oslo som elev och assistent till Nerdrum som han också är starkt påverkad av.

Jag lärde mig mycket under den tiden, framför allt om grunderna; assistentjobbet innebär ju att stå för allt basarbete, som att riva färger, skära till och grunda dukar, men vi hade också intressanta och lärorika diskussioner om oljemåleriets tekniker. Sedan dess preparerar jag alltid mina dukar med samma metod som jag lärde mig då, och får då fram ett färgskikt där penseldragen flyter på ett bra sätt.     

 Även om ditt måleri är inspirerat av Nerdrum så framstår dina figurer ändå i mitt tycke som mer levande och närvarande, de är dessutom mycket lättare att identifiera sig med än den förres.

 Ja, kanske det; men både mina motiv och min teknik skiljer sig mycket från Nerdrums måleri, det är nog framför allt i bildkompositionen man kanske kan urskilja en påverkan.

 

 

Många av dina målningar framställer olika grupperingar av medelålders män i mycket sobra, välskräddade kostymer, synbarligen långt komna i karriären, fångade i ögonblick vars geografiska bestämning befinner sig långt ifrån kontorslandskapens verklighet. Dessa män står ofta i eller i närheten av vatten; en stark bild beskriver tre män på en bergig udde; de förhåller sig på olika sätt till vattnet, ett antingen ovant eller attraherande element.

 – En stor del av min uppväxt sammanföll med yuppie-eran, en period som ju är långtifrån slut, utan som snarare alltmer kommit att handla om en så långt driven individualism att självförverkligandet blivit synonymt med yrket. Jag använder mig av mig själv, männen i målningarna är baserade på egna foton av mig själv, tagna med självutlösare, allt för att mansfigurerna skall upplevas som anonyma.   

 

ANDERS THURESSON

 
 

070202
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst