Mats Svensson
Teckningar och svartvit grafik
Skövde konstmuseum
18/1-27/2 

 

JORDNÄRA LÄNGTAN

Mats Svensson uttrycker en stark markkänsla 

 
 
Jag vill att bilderna ska gripa efter en stämning som inte går att gripa, säger Mats Svensson om sina bilder.
– Och man behöver inte uppfinna ett nytt språk varje gång man har något att förmedla.
 
Han är en grafiker som förvaltar traditionen från den svenska grafikens guldålder. Så stockholmare, och senare skaraborgare han är, är det nog ändå falugrafikerna som påverkat mest. Och han nämner stora mästare som Axel Fridell och Börje Sandelin.
 
Tycker du inte att det här bildspråket känns litet gammaldags?
 
– Inte alls. Snarare tidlöst!
 
– Men, fortsätter han, jag är ingen radikal typ när det gäller bild.
 
Han har varit grafiker i drygt tjugo år nu.
 
– Jag började på Hellidens folkhögskola i Tidaholm 1987-1990. Det är en utbildning för konstnärer som vill syssla med grafik.  Det var oerhört inspirerande och lärorikt. Och sedan gick jag en del kurser på Grafiska Verkstaden i Skövde, där skulptören och grafikern Bernt Jutemar var en mycket inspirerande lärare som betytt mycket för mig.
 
Sedan dess är han yrkesverksam grafiker och är sedan flera år också föreståndare för Grafiska Verkstaden i Skövde vid sidan av sitt eget skapande.
 
– Jag vill inte säga så mycket om min konst, säger han. Betraktarens fria associationer är mycket intressantare än mina intentioner.
 
Han jobbar i svartvitt.
 
– Jag saknar aldrig färgen. Som grafiker lär man sig att ”färglägga” med ljuset och dagrarna. Och det finns en svärta i koppargrafiken som är helt unik.
 
Det är mycket teknik för en grafiker?
 
– Jag jobbar i huvudsak med torrnålsgravyrer kombinerat med etsning. Torrnålen ger en nervig litet ojämn linje. Och etsningen kan fås att skapa jämna sammanhållande ytor. Svärtan blir djupare i torrnål och graderna kring linjerna ger en mjukare teckning.
 
Jobbar du med grafik för att ha full kontroll över varje skede?
 
– Delvis. Men etsningen tillför oplanerade och oväntade effekter. Slumpen blir en viktig bundsförvant om den får göra som den vill. Men jag förstår att landskapsbilderna handlar om en stark längtan. Innan jag flyttade till Skaraborg var jag stadsbo med en stark längtan att bo på landet, nära naturen.
 
Men det är inte i fösta hand det yttre det handlar om, utan vart bilden för tankar och känslor.
 
Är det Skarborg du skildrar?
 
– Ja, det är det väl, på ett sätt. Det är här jag ser de flesta motiven. Men många jag talar med från norraste norrland till Skåne säger att de känner igen mina landskap som sina.
 
Det är mörka bilder, fyllda av skymningsljus och snörök.
 
– Jag vill gärna utgå från en jordnära och stabil markkänsla. Det är ju mitt i vardagen drömmarna föds.
 
– De soliga dagarna lockar mig inte. Klara dagar ger ett ointressant ljus. Det är vackrast när det skymmer ...
 
Till utställningen kommer en vacker bok med Mats Svenssons bilder och ett par texter. Där skriver kollegan Torbjörn Nolkrantz, även han aktuell utställare på Skövde konsthall:  ”Mats Svensson agerar i en lång svensk grafikertradition och är en bevarare av koppagrafiskt kunnande. Man känner en förälskelse i hantverket.”
 
BO BORG
 
 
 
 
 
  
 
 
 070126
 

Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst