Jerry Anderson
Målningar från nordisk kust,
Bohusläns museum, Uddevalla
20/1-4/3

GÖTEBORGSKOLORIST
MED TRE FÄRGER
 

Jerry Andersson finner sina motiv på resor

 
Jerry Anderson beskrivs som en av vår tids Göteborgskolorister. Med kulörer och lekfullhet skapar han ett expressivt landskapsmåleri med endast tre färger på sin palett, krapplack, ultramarint och kadmiumgult.
– De färgerna är de enda som behövs för det jag vill uttrycka, säger Jerry Anderson.
 
Jerry Anderson börjar varje nytt konstverk med en prick mitt på duken. Utifrån den drar han linjer av oljefärg med penseln. Det mest markanta i motivet, så som huskroppar och landskapsformer kommer först. Sedan arbetar han successivt vidare med ljus, skuggor och detaljer. Penseldragen är ömsom korta ömsom långa, går i vågor, mönster eller räta linjer. Oftast är det en och samma pensel som används till ett helt verk.
– Jag gör en stor målning på några timmar. Det går fort när man är inspirerad och ofta vet jag hur jag vill ha det, så då kan jag attackera duken, säger Jerry Anderson och skrattar.
Han berättar att han har duken liggande platt på golvet när han målar. Själv står han på knä eller sitter framför den.
– Innan, när jag målade pastos, var det nödvändigt för att inte färgen skulle rinna av, sedan har det bara fortsatt så, förklarar han.
 
Jerry Andersons måleri kan beskrivas som en process, med ett disciplinerat förarbete som mynnar ut i ett känslofyllt skapande. Motiven; landskap från Norge, Halland, Värmland och Bohuslän finner han oftast på resor under sommaren. Hans hustru Malou har alltid följt med, liksom döttrarna Cajsa och Stina, när de var små.
– Förr gjorde jag tuschskisser. Jag gick ut på morgonen och sökte motiv, kom hem några timmar och umgicks med familjen, för att sedan gå ut igen på eftermiddagen, berättar Jerry.
På 1980-talet övergick han till att fotografera motiven till sina konstverk, istället för att skissa. 
Själva målandet påbörjar Jerry under tidig förmiddag, när ljuset är tillräckligt i ateljén. Ofta har han då arbetat med en skiss kvällen innan, suggererat fram en bild, som han säger och löst de måleriska problem som kan tänkas uppstå. På så vis kan han hänge sig åt måleriet med en gång när han börjar på en ny duk.
 
För ungefär femton år sedan minimerade Jerry antalet färger till tre; krapplack, ultramarint och kadmiumgult. I ett konstverk med motiv från Kyrkesund har han framförallt arbetat med två färger, krapplack och ultramarint. Diskret men effektfullt låter han en violett nyans vandra över duken mot det marina. Samma verk är också ett exempel på hans expressiva måleri där, vad som synes vara, spontana penseldrag skapar liv och uttryck genom att slingra sig över ytan. Jerry pekar på ett av de slingrande sträcken och säger leende:
– Här har jag roat mig. Jag minns att min dotter sa, nämen vad har du gjort här? Och ja, det kan ju vara synd att ha en sådan där binnikemask där, men det är kul också.
 
I andra konstverk låter Jerry en av färgerna ensam dominera och beroende på vilken skapar det olika uttryck, exempelvis en känsla av kraft eller värme och harmoni.
– Jag målar ofta den ena målningen efter den andra i liknande toner till dess att mitt intresse för färgkombinationen är uttömt, förklarar han.
Som kolorist är det kanske inte så främmande att Jerry har just Göteborgskoloristerna med deras färglyriska målerier som förebilder. Särskilt förtjust är han i Inge Schiöler. En annan konstnär han inspireras av är Monet.
Förutom måleriet har Jerry också andra kreativa intressen. Pianospel är ett av dem och japansk trädgårdskonst ett annat. Både pianot och trädgården ägnar han flera timmar om dagen åt i och vid den högt belägna villan i Olofstorp. Med bland annat stenar, sand, ormbunkar och tuktade växter har han skapat sig en japanskt inspirerad trädgård, en bit av naturen, berättar han.
– Trädgårdskonst är en egen konstgren. Jag sätter det japanska högt. Det är lika viktigt som musik av Mozart, Beethoven, Schubert och de grekiska dramerna.
 
Jerry Anderson föddes och växte upp i Arvika. Måleriet har funnits som en naturlig del i hans liv ända sedan barndomen. Hans första signerade verk i olja är från 1948.
– Då var jag nio år. Min mor jobbade i en färghandel. Hon spelade piano och drömde nog själv om att kunna ägna sig åt en konstnärlig verksamhet och stöttade mig alltid. Medan pappa mer tyckte att man skulle arbeta och göra rätt för sig.
Under början av 1960-talet började Jerry satsa helhjärtat på konsten. Några år senare flyttade han till Göteborg och har blivit kvar sedan dess. Med avstamp i ett abstrakt måleri har han successivt sökt sig till föreställande motiv.
– I mitt måleri finns det inga samhällsprotester, jag hoppas mer att det ska ge glädje och tröst i världen som den ser ut.  Det är som en sång på något vis. Jag vill gärna att det skall vara okonstlat och naturligt, säger Jerry.
 
Jerry Anderson har tidigare ställt ut på bland annat Galleri Holm i Malmö, Galleri 69 i Göteborg, på Färg och Form i Stockholm och på galleriet Mattias Fels i Paris. I utställningen ”Målningar från nordisk kust” på Bohusläns museum i Uddevalla visas konst ut hans produktion från 1970-talet fram till idag. Motiv från den Halländska kusten blandas bland annat med motiv från de Värmländska skogarna. Här finns naturligtvis också de typiska idylliska fiskelägena från Bohuslän.
– Jag bodde många år i Göteborg innan jag vågade klampa in på Göteborgskonstnärernas område. Men sen tyckte jag att nu har jag bott här så länge så nu är det min rättighet, säger Jerry och skrattar lite.
– Det är också ett plus om folk känner igen sig i mina motiv och kanske tänker, ja just det ja, den där gamla räktrålaren, jag undrar om den finns kvar?, avslutar han.
 
MARIA RADEMARK
 
 070120
 
 

Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst