GALLERIROND våren 2005

Galleri Mors Mössa
2/4–24/4 2005

Helena Wikestam
Med sina händer doppade i svart färg har Helena Wikestam satt avtryck över hela fönsterrutorna. Från utsidan ser de täckta ut men inifrån kan besökaren se ut mot det som händer på gatan.
– Jag har jobbat mycket med måleriingrepp och små förskjutningar i olika miljöer. När jag såg galleriet tänkte jag på de två parallella fönstren som är lika stora. Tillsammans blir de ögon för rummen, säger hon.
I utställningen ”Du får inte blunda nu” experimenterar hon på gränsen mellan rummens konstruktion och de som går runt och tittar.
– Jag vänder och vrider på seendet. Ansiktet kan flyta ut i rummet och tvärtom. De två rummen med sina nakna och vitmålade väggar och tak ligger som en organisk kropp. Hon är intresserad av poesi och tänker mycket poetiskt. Skriver själv, men inte dikter, och läser mycket.
– Jag är intresserad av hur såna små förändringar kan skapa stora kontraster. Jag lämnar rummen tomma men samtidigt är de fulla av betydelse genom att de är lämnade tomma och i kombination med titeln.
Det handlar om att stänga ute eller inne.
– Action painting brukar handla om stora gester och vad det betyder att blunda.
Hennes sätt att arbeta skapar glidningar.
– För mig handlar konsten mycket om frågor. Om saker jag själv inte har ett svar på. Det är en liten generator för att tänka.
Helena Wikestam har gått Konsthögskolan i Malmö, ut 2003. Det är hennes debut i Göteborg.

JAN BERGMAN