GALLERIROND våren 2005

Olsson & Uddenberg
15/1–30/1 2005

Kjell SundbergIntuitivt och snabbt målar Kjell Sundberg i tunna lager med ett underliggande ljus som genomlyser de färgrika motiven. I slutändan lägger han in fyrkantiga fält i målningens yttre delar som förankrar bilden och gör att den inte flyger i väg.– Det bygger mycket på kontrastverkan. Det raka mot det vegetativa, säger han. Kjell ser bilden som ett språk.
– Vad består beståndsdelarna av? Färg, form och kontraster. Det är precis som skriftspråkets teknik av bokstäver som varieras i oändlighet. Bildspråket har också de komponenterna. Vilka det är kan man fråga, färg och form är några av dem.
Kjells slutsats är:
– Spänningen och magin uppstår i mötet mellan kontrasterna. Det är där konsten bor.
Han målar halvabstrakt i bildernas frisläppta delar men försöker hänga upp färgerna på något som är sett, som finns.
– Även om det inte rätt beskrivning av ett rum finns ett rum där, eller ett landskap. Det sedda är där. Men till syvende och sist handlar det om lusten. Processen är helt central. Det ska vara väldigt roligt att måla.
– Får betraktaren samma glädje som jag när jag gjort målningen har jag nått långt.Han målar laserande i akryl på duk. Mysig hemmakväll II kallar han ett av sina abstraherade motiv med en sittgrupp i ett ombonat vardagsrum, som ofta med ett måleriskt ljust tilltal av välbehag och harmoni.
Varje målning är resultatet av en process där ljuset spelar en stor roll. I vissa bilder är motivet helt upplöst i ett färgspel.
– Det är ett fritt målande, färgerna får rinna. Det är en symbolisk funktion där många saker i samhället smyger sig in utan att vi är medvetna om det, sammanfattar han och repeterar.
– De formfasta delarna kontrasterar mot det vegetativa. Där uppstår någonting…I bersån är ett sommarvarmt motiv som ligger den jordnära värmlänningen nära hjärtat och får honom att brista ut i en reflektion över tidens gång:
– Det är en barndomsbild från när jag var liten och satt i mormors och morfars berså och drack saft. På den tiden odlade man och klippte ett rum. I dag ska det vara terrass med infravärme.
Han är bosatt i Kristinehamn och har gått KV i Göteborg.

JAN BERGMAN